Berényi József: jó lenne lelkiismeretvizsgálatot tartani. Ki, mennyire járult hozzá ehhez a helyzethez?


Az első reakcióm a döbbenet, hogy hová jutottunk. A második az, hogy nagyon óvatosan és higgadtan kell hozzáállni ehhez az esethez, a mostani történésekhez, mert elharapódzhat a szlovákiai társadalomban egy erőszakhullám. 

Mindenkit arra kérek, hogy fogja vissza magát jelen pillanatban. Nem biztos, hogy most van itt az ideje a bűnbakkeresésnek, ugyanakkor tény és való, hogy itt, Szlovákiában a politikai versenyhelyzet a propaganda szintjén a morális és amorális erő küzdelmévé változott – vagy alakították -, és ennek isszuk most meg a levét. 

Ez már nem az ország fejlődéséről és fejlesztéséről szól, hanem a morális és amorális tábor harcáról. Természetesen nem párosítom ezeket a kifejezéseket egyik táborhoz sem, de a valóságon ez nem változtat. Amikor ennyire szélsőséges a politikai küzdelem, akkor akadhat egy, aki ezzel nem tud mit kezdeni, és akár gyilkossághoz folyamodik.

Mostantól minden más lesz Szlovákiában: lassacskán, de minden meg fog változni.

Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy ma mindenkinek, aki a közvéleményt formálta az elmúlt időszakban – legyen szó politikusról, médiáról vagy egyszerű, Facebook-megmondóemberről –, annak magába kell néznie és elgondolkozni azon, hogy mennyivel járult hozzá a kialakult helyzethez, továbbá annak megfelelően folytatnia a tevékenységét a jövőre nézve.

fotó: TASR