Bemutatta jelöltlistáját a PS, meg akarja nyerni a választást


A Progresívne Slovensko meg akarja nyerni a júniusi európai parlamenti (EP) választást – jelentettek ki Michal Šimečka, a mozgalom elnöke a képviselőjelölteket bemutató szerdai sajtótájékoztatóján. A cél legalább négy mandátum megszerzése. A listavezető Ódor Lajos, őt követi Ľubica Karvašová, Martin Hojsík, Veronika Cifrová Ostrihoňová és Michal Wiezik.

„Csupa kiváló ember és szakértő van a listán, akik az első pillanattól kezdve készek az országért dolgozni, és megmutatni a Nyugatnak, hogy hova tartozunk” – jelentette ki Ódor, és hozzátette, a program fő tézisein dolgoznak, a hangsúly a következő generációk érvényesülésén, Szlovákia versenyképességének növelésén és Európában való lehorgonyzásán van. Hozzátette, meg kell mutatnunk a nyugati partnereinknek, hogy nem lehet az egész országot Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel azonosítani.

A PS listáján Lucia Yar, Miroslav Kocúr, Vanda Rogovská, Krisztián Váradi, Lucia Francescato, Andreas Rusnák, Sofia Karina Trommlerová, Marek Štefanisko, Mária Kočnerová és Martin Poliačik következik.

Šimečka kiemelte, hogy a lista összeállításával nem gyengül a PS, nincs rajta egyetlen szlovák parlamenti képviselő sem, ellenkezőleg, új embereket hoznak be a politikába. Hozzátette, nem pihengetni küldenek embereket az Európai Parlamentbe, nem nyugalmazott politikusokat, hanem nagyon is aktív szakértőket.

Szlovákiában június 8-án lesz a választás, a lakosság 15 EP-képviselőt választ, öt évre.

klm

TASR