Az USA szövetségesei egységesen ítélik el Trump Oroszországról tett „veszélyes” kijelentéseit


Az EU fő diplomatája, Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő és Olaf Scholz, Németország kancellárja más nyugati vezetőkhöz csatlakozva elítélte Donald Trump volt amerikai elnök azon kijelentését, miszerint megengedné Oroszországnak, hogy megtámadja azokat a NATO-tagokat, amelyek nem költenek eleget védelemre. Trump szombaton megdöbbentette európai partnereit, amikor az egyik dél-karolinai elnökválasztási kampánya során kijelentette, hogy Moszkva „rohadtul bármit megtehet, amit akar” azokkal a NATO-tagországokkal, amelyek nem teljesítik a katonai szövetség védelmi kiadásaira irányuló kötelezettséget, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát nem költi erre a célra. Josep Borrell hétfőn kijelentette, szerinte ez „ostoba ötlet, mely az Egyesült Államokban zajló elektori választás hevében merült fel”.

„A NATO nem lehet à la carte katonai szövetség” – mondta Borrell újságíróknak.

„A NATO nem lehet olyan szövetség, amely az Egyesült Államok elnökének humorától függ… Vegyük ezt komolyan!” Olaf Scholz német kancellár szerint a NATO katonai kölcsönös védelmi elköteleződésének bármilyen nemű felhigítása veszélyes volna és kizárólag Oroszország érdekeit szolgálná“. „A NATO védelmi elköteleződése fenntartás nélkül érvényesül. Mindenki egyért, egy mindenkiért” – mondta a Donald Tusk lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón Berlinben. „Ebből az alkalomból hadd fogalmazzam meg világosan: a NATO segítségnyújtási garanciájának bármilyen relativizálása felelőtlen és veszélyes, és kizárólag Oroszország érdekeit szolgálja. Senki sem játszhat Európa biztonságával.”

Tusk szerint az „egy mindenkiért, mindenki egyért” elvnek továbbra is vezető szerepet kell játszania a NATO-ban. “Nekünk Európában egyértelműen el kell várnunk partnereinktől, beleértve az Atlanti óceán túlsó partján lévőket is, hogy tiszteletben tartsák ezt az elvet” – tette hozzá. A Fehér Ház szóvivője vasárnap „elborzasztónak és tébolyodottnak” minősítette Trump kijelentéseit, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig azt mondta, hogy Trump kijelentései „meggondolatlanok”, és csak Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálják. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára figyelmeztetett, hogy az ilyen megjegyzések aláássák „mindenki biztonságát, beleértve az Egyesült Államokét is”, és veszélybe sodorják az amerikai és európai katonákat. „Arra számítok, hogy függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást, az Egyesült Államok erős és elkötelezett NATO-szövetséges marad” – mondta.

Stoltenberg hozzátette, hogy a szövetség továbbra is „készen áll, és képes megvédeni minden szövetségesét”. Azt gondolom, Stoltenberg szavait vehetjük komolyan, tekintve, hogy sikerült Trumpot a NATO-ban tartania a 2017-től 2021-ig tartó elnöksége alatt, annak ellenére, hogy a republikánus politikus a katonai szövetségből való kilépéssel fenyegetőzött, és szidta Németországot, amiért nem érte el a 2 százalékos ráfordítási célt. Noha Németország és más nagy európai gazdaságok, köztük Franciaország még mindig nem éri el ezt a célt, mégis növelték a védelmi kiadásaikat Oroszország közel két évvel ezelőtti teljes körű ukrajnai inváziója után, és várhatóan a következő években teljesítik a célt. Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint Trump kijelentései „talán felébresztik azokat a szövetségeseket, akik eddig nem tettek annyit”.

Trump szombati beszédében úgy tűnt, ragaszkodik ahhoz a tévhitéhez, hogy a NATO-szövetségeseknek kifizetetlen védelmi „számlái” vannak, nem pedig védelmi kiadási céljaik. Trump Dél-Karolinában beszélt arról, hogy azt mondta egy NATO-vezetőnek, hogy „nem védi meg” őket Oroszországtól, ha „nem fizettek” ti „kötelezettségmulasztók”. „Nem védelek meg” – mondta Trump. „Sőt, arra biztatnám őket /az oroszokat – a szerk./, hogy rohadtul tegyenek, amit akarnak. Fizetnetek kell. Ki kell fizetni a számláitokat.” Christoph Heusgen, a pénteken kezdődő európai védelempolitikai fórum, a Müncheni Biztonsági Konferencia elnöke megjegyezte, hogy Trump korábban is tett ilyen „téves megjegyzéseket”, és hozzátette: „Ő olyan, amilyen”. Brüsszelben az Európai Bizottság kijelentette: “Strukturális belső folyamatot hozunk létre, hogy felkészüljünk az Egyesült Államok elnökválasztásának minden lehetséges kimenetelére.”

Forrás: Financial Times, The New York Times