Az SaS felszólította Rážt, foglalkozzon a siralmas vasúti közlekedéssel


Az ellenzéki SaS felszólította Jozef Ráž (Smer-SD-jelölt) közlekedési minisztert, hogy mutasson be átfogó tervet a siralmas állapotban levő vasúti közlekedés javítására – közölte a párt keddi sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling, az SaS elnöke és Marián Viskupič alelnök.

„Minden egyes vonat késik, és örülhet, akinek egyáltalán jut ülőhely és működik a klíma. Ennek ellenére egyes pártok kijelentik, hogy az ingyenes vonatozás megszüntetése számukra vörös vonal. Nem létezik ingyen vonatozás, ez csak egy populista mítosz, mert mi közösen adjuk össze a költségeit, de az eredmény az egyáltalán nem gazdaságos működés” – jelentette ki Gröhling.

Rámutatott, annak ellenére, hogy a vasúti közlekedésre milliók mennek el, Szlovákia nagyon messze van a nyugati színvonaltól. A személyszállítás állami támogatása hozzávetőleg 409 millió euró, de a vonatok évről évre többet késnek. „Ezt bizonyítja az Értéket a Pénzért (ÚHP) intézet elemzése, mely szerint az elmúlt négy évben megduplázódott a vonatok késése” – jelentett ki Viskupič.

A fő ok szerinte a modern szerelvények hiánya, a gyakori meghibásodás és az infrastruktúra nagyon rossz állapota. „2019 óta 31-%-os volt az infláció, a nominálbérek 31-%-kal emelkedtek, de a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) belföldi közlekedésből származó bevétele nem éri el a 2019-es szintet, miközben több vonat közlekedik” – folytatta Viskupič.

Becslése szerint a jegyeladásból származó kiesés évi 30-35 millió euró, ezt a minisztérium adatai is alátámasztják. Hozzátette, hogy 2011 óta nem emelkedtek a jegyárak, miközben azóta 40%-os volt az infláció. „Ha a vasút az infláció mértékében valorizálná a jegyárakat, 150 millió euróval több bevétele lett volna ebben az időszakban” – tette hozzá.

„Felszólítjuk Jozef Ráž minisztert, hogy szeptember végéig mutasson be átfogó tervet a vasúti közlekedés javítására, a tragédiák megelőzése érdekében. Ha ezt nem teszi meg, parlamenti interpellációkhoz folyamodunk, bizottsági ülések összehívását kezdeményezzük, és mindent megteszünk, amire csak a képviselői mandátumunk lehetőséget biztosít” – zárta Gröhling.

TASR

fotó: TASR