Az SaS elutasítja több választókerület létrehozását


Az SaS elutasítja, hogy az országos választókerület helyett több választókerületet vezessenek be Szlovákiában. Azzal érvel, hogy ezáltal nem lennének egyenértékűek a választók szavazatai, több szavazat veszne el, és politikai hátsó szándékot lát a törvényjavaslat mögött. Éppen ezért felszólította a szintén ellenzéki KDH-t, hogy ne támogasson ilyen módosításokat a választójogi törvényben.

„Nem állja meg a helyét az az érv, hogy ez egy demokratikusabb választási rendszer lenne és javulna a parlamenti képviselet. Mivel a törvények az ország egész területén érvényesek, a szavazóknak jogában áll országos képviselőket választani. Az sem igaz, hogy egy adott kerületből származó képviselő többet tehet a saját régiójáért, mint mások, ezt azoknak a kelet-szlovákiai smeres képviselőknek a tevékenysége is cáfolja, akik hosszú évek óta parlamenti képviselők, de egyáltalán nem tettek semmit a keleti régiókért” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

A párt szerint politikai hátsó szándék húzódik a javaslat mögött, és a változás csakis a Smer-SD-nek kedvezne, mert ezáltal sokkal több mandátumot szerezne. A párt ezért felszólítja a KDH-t, hogy ne támogasson ilyen törvénytervezetet, és ne dőljön be a kormánykoalíciónak. „Egy ilyen módosítás nem segítené a képviseleti demokráciát Szlovákiában” – zárta Gröhling.

A választási rendszer módosításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas-SD elnöke, belügyminiszter, valamint Milan Majerský, a KDH elnöke beszélt egy hétvégi politikai tévévitában, egyetértettek abban, hogy több választókerületre lehetne osztani az országot. A Hlas-SD további megvitatásra a koalíciós tanács elé terjeszti a javaslatát. A KDH a nyolc megyével megegyező választókerületek létrehozásával értene egyet, ebben az esetben elképzelhetőnek tartja a kormánykoalíciós javaslat támogatását.

TASR

fotó: TASR