Az SaS azt várja Pellegrinitől, hogy pártok feletti államfő lesz


Az ellenzéki SaS azt várja Peter Pellegrinitől, hogy pártok feletti államfő lesz. A párt köszönetet mondott Zuzana Čaputová távozó államfőnek azért, hogy az elmúlt öt évben méltón képviselte az országot – tájékoztatta a TASR-t Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

Az SaS bízik benne, hogy Pellegrini belföldi és külföldi tevékenységével is megközelíti Zuzana Čaputovát. „A kulcskérdés továbbra is az, hogy Peter Pellegrini képes lesz-e elszakadni Robert Fico kormányának politikájától, hogy pártok feletti államfő lesz-e, aki nem habozik majd a vétójogával élni akkor sem, amikor a volt pártársai által előterjesztett törvényekről van szó. A külpolitikában az ország elszigetelődése helyett világos álláspontot várunk tőle, amely Szlovákia szilárd EU- és NATO-tagságát erősíti” – szögezte le Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

Čaputovát a kitűnő államfő megtestesítőjének nevezte. „Mindig méltón képviselte az országot és mindig hatékonyan tudott élni a jogköreivel, össztársadalmi ügyekben és az összes kormány hibás lépéseivel kapcsolatban egyaránt. Példaértékű, ahogy helytállt a megbízatása alatt, mely során öt kormányfő váltotta egymást” – tette hozzá Gröhling.

Peter Pellegrini beiktatására szombaton (június 15.) kerül sor a pozsonyi Szlovák Filharmónia épületében, majd elbúcsúzik Zuzana Čaputovától és átveszi az elnöki palotát.

TASR