Az országnak nem újabb ellenzéki államfőre van szüksége


Az államfők és a kormány közti közel tízéves politikai vetélkedés, valamint a Matovič-, a Heger- és az Ódor-kormányok alatti több mint hároméves bizonytalanság után az országnak nem újabb ellenzéki államfőre van szüksége – jelentette ki a TASR TV-ben Peter Pellegrini házelnök (Hlas-SD), államfőjelölt.

Szerinte a három legfőbb közjogi méltóságnak, vagyis az államfőnek, a kormányfőnek és a házelnöknek rendszeresen kellene találkoznia és megvitatni a legfontosabb kül- és belpolitikai kérdéseket. A kormányzati politika kritizálása és ellensúlyozása a parlamenti ellenzék, nem pedig az államfő feladata – tette hozzá. „Az államfőnek mindezek felett kell állnia, nem lehet kormánypárti vagy ellenzéki köztársasági elnök” – jelentette ki Pellegrini.

Hozzáfűzte, hogy ellenfelét, Ivan Korčokot főleg az ellenzéki pártok támogatják, őt pedig, miután megkapta az SNS támogatását is, a kormánypártok, megválasztása esetén pedig igyekezne pártsemlegesen ellátni a jogköreit és tompítani a társadalmi ellentéteket és konfliktusokat.

Azt is megjegyezte, volt kormányfőként számos világpolitikai vezetőt is személyesen ismer, képes velük tárgyalni, de itt is a szlovák érdekek képviseletét tartja kulcsfontosságúnak. „Az ország megalakulása óta működő összes kormány közül a Matovič-kabinetben – amelynek Ivan Korčok is a tagja volt – bízott a legkevésbé a lakosság, viszont Brüsszelben és Washingtonban dicsérték” – tette hozzá Pellegrini.

Az előző kormányzati ciklusban szerinte „ebek harmincadjára” jutott a gazdaság, és csökkentek az ország védelmei képességei. Pellegrini nem támogatja, hogy további fegyvereket adjanak át Ukrajnának a szlovák hadsereg készleteiből, és elutasítja szlovák katonák kiküldését Ukrajnába. Hozzátette, a kormánynak kötelessége mindent megtenni azért, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások. Azt helyesnek tartja, hogy Szlovákia humanitárius segítséget nyújtson Ukrajnának, részt vegyen az ország aknamentesítésében, és keresse a gazdasági együttműködés lehetőségeit.

Eltúlzottnak tartja a cseh kormány döntését, amiért Szlovákia Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt szünetelteti a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket. „Petr Fiala kormányfő a két ország közös érdekei fölé helyezte egyetlen politikai probléma jelenlegi eltérő megítélésének ügyét” – szögezte le. Ilyen helyzetben a szlovák államfőtől a szlovák érdekek védelmét várná el, ezért sajnálatosnak tartja Zuzana Čaputová kijelentését, aki at mondta, megérti a cseh kormányfő álláspontját. „Hogy állhat egy idegen kormány mellé az államfő, és még meg is dicséri azért, mert Szlovákia ellenében tesz valamit?” – tette fel a kérdést Pellegrini, egyúttal leszögezte, az egyes miniszterek és a cseh kollégájuk közti együttműködés továbbra is zavartalan, példaként a cseh munkaügyi miniszter március 25-i látogatását hozta fel.

hlp

TASR