Az államfő támogatja az Ukrajnának szánt lőszerekre irányuló lakossági gyűjtést


Zuzana Čaputová köztársasági elnök támogatja a Lőszer Ukrajnának lakossági gyűjtést. A közösségi hálón úgy fogalmazott, büszke arra, hogy Szlovákiában sokan törődnek a szomszédos Ukrajna sorsával.

“Támogatom a kezdeményezést, mert ez így helyes. Ezzel fejezhetjük ki szolidaritásunkat és nyújthatunk segítséget az agresszió áldozatainak” – írta Čaputová.

A lakossági gyűjtés arra a cseh kezdeményezésére reagál, amelynek célja, hogy tüzérségi lövedékeket vásároljanak az ukrán hadsereg számára. Több mint 2,14 millió eurót gyűjtöttek össze mostanáig. Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön (április 18.) közölte, a cseh kormány megtalálta a módját annak, hogy a szlovákiai gyűjtésből befolyó összeget a kezdeményezés céljaira fordítsák.

Az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS) is támogatja a nyilvános gyűjtést. A mozgalom szerint ez azt bizonyítja, hogy Szlovákiát nem fogják kirángatni az EU-ból. „Már kétmillió eurót gyűjtöttek össze Szlovákia lakosai arra, hogy Ukrajna védhesse magát. Mert tudják, hogy bennünket is véd. Nem úgy, mint a kormány, amely nem volt hajlandó támogatni Csehország kezdeményezését” – mondta Michal Šimečka, a PS elnöke.

Már több mint húsz európai állam csatlakozott a cseh kezdeményezéshez. Szlovákia nem. Robert Fico (Smer-SD) szlovák kormányfő szerint az ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása.

TASR