Az államfő megvétózta a múzeumokról és galériákról szóló törvénymódosítást


Zuzana Čaputová államfő csütörtökön megvétózta a múzeumokról és galériákról, valamint a kulturális értékek védelméről szóló törvénymódosítást. Azzal érvel, hogy a változtatással csökkennek az átláthatóság és szakmaiság kritériumai a kultúra és közigazgatás területén meghirdetett állások betöltése során. A TASR-t Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatta.

Az államfő rámutatott: a jóváhagyott törvény eltörli a nyilvános meghallgatás kötelezettségét a múzeumok és galériák képviseleti szervének álláspályázatain. „Ezáltal megszűnik annak lehetősége, hogy a nyilvánosság hatékonyan ellenőrizhesse a pályázók kiválasztásának menetét, s így nincs garantálva a nyilvánosság részvételi joga a kultúra igazgatásában” – magyarázta.

Bírálta, hogy törölték annak egyértelmű tiltását, hogy a múzeum vagy galéria képviseleti szervét vagy vezető alkalmazottját indoklás nélkül is le lehessen váltani. Véleménye szerint ez politikai befolyástól és politikai döntéshozástól teheti függővé e kulturális intézmények vezetésének szakmai attribútumait, gyengítve vagy akár tagadva ezzel a szakmaiság elvét. „Mi több, a törvényhozás részéről sem volt megfelelően megindokolva, hogy miért van szükség ilyen beavatkozásra a kulturális intézmények vezetése területén” – állapította meg.

TASR