Az államfő aláírta az egynapos autópálya-matricák bevezetéséről szóló módosítást


A Közlekedésügyi Minisztérium augusztustól bevezeti az egynapos autópályamatricát. Peter Pellegrini államfő aláírta az autópályamatricákról szóló törvénymódosítást. Ugyanakkor megszüntetik a naptári évre szóló autópályamatricákat. A közlekedésügyi tárca szerint ez értelmét veszti a meglévő 356 napos matrica mellett.

Az egynapos matrica bevezetése összhangban van az európai irányelvekkel. A módosítás célja, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítsanak a járművezetőknek a díjköteles útszakaszok használata során. A napos matrica a többihez hasonlóan kizárólag elektronikusan lesz elérhető. „Az új matrica augusztus 1-től lesz kapható 5,40 euróért” – pontosított a minisztérium.

A módosítás a matricavásárlás feltételeit is megváltoztatja. „A kijelölt útszakaszok használója által meghatározott nap az autópálya-matrica érvényességének első napja. Ha egynapos autópálya-matricáról van szó, akkor ez csak ezen az egyetlen napon érvényes. Ugyanakkor nem kell, hogy az érvényesség napja ugyanaz a nap legyen, amikor a matricát kifizették” – magyarázta a tárca.

TASR

fotó: TASR