Áprilisban kerülhet a parlament elé az RTVS-ről szóló törvény


Robert Fico (Smer-SD) kormányfő szerint áprilisban kerülhet a parlament elé a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvény, a közszolgálati média ügyét nyárig szeretnék lezárni. Erről a Štandard című napilapnak nyilatkozott a kormányfő. Hozzátette, az RTVS-ben szigorítani kell az ellenőrző mechanizmusokat és meg kell változtatni az intézmény jogállását.

Fico az interjúban megerősítette, nem választják ketté a közszolgálati médiát. Az egyik lehetőség, hogy az intézmény állami részvénytársasággá alakul, a fő részvényes a pénzügyminisztérium lesz. „Hiszen megszüntették a tévé- és rádiódíjat. Ha az állam több tízmillió eurót ad a közmédiának, azt hiszem, rendjén van, hogy a pénzügyminisztérium képviselve legyen a vezetésében, az igazgatótanácsban és a felügyelő tanácsban” – részletezte a kormányfő.

Szerinte az RTVS-ben szigorítani kell az ellenőrző mechanizmusokat. „Példátlan, ami a szlovák televízióban zajlik” – mondta, és ismét bírálta az RTVS prágai sajtótájékoztatóról tudósító munkatársát, aki szerinte támadólag lépett fel és hazugságokat állított. Fico leszögezte, nem törődik a kereskedelmi televíziókkal, az alternatív médiákat, a közösségi hálókat, és az emberekkel való találkozást tartja fontosnak. Az RTVS-szel kapcsolatos döntés szerinte „politikai traumát” okoz az ellenzéknek.

hlp

TASR