Áprilisban együttes ülést tart a szlovák és az ukrán kormány


Szlovákia és Ukrajna kormánya együttes ülést tart április 11-én Kelet-Szlovákiában – jelentette be Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek prágai csúcstalálkozóján. A két kormány mindkét ország, de mindenekelőtt Ukrajna számára fontos projektekről fog tárgyalni – mondta a kormányfő.

Fico azt nem pontosította, melyik városban kerül sor a közös kormányülésre. A szlovák kormányfő január végén, Ungváron találkozott ukrán kollégájával, Denisz Shmihallal. Akkor egyebek mellett az Ukrajnából Szlovákiába irányuló mezőgazdasági termékek importjának blokkolásáról tárgyaltak. Megállapodtak abban, hogy a két ország kormánya három fő projektre fog összpontosítani: a Kijev és Kassa közötti vasúti összeköttetésre, a Munkács és Nagykapos közötti villamosenergia-összeköttetésre, valamint a Felsőnémeti határátkelő korszerűsítésére.

Fico januárban úgy tájékoztatott, megállapodtak abban, hogy Smihal hamarosan Szlovákiába látogat, és ismét valamelyik határközeli településen találkoznak, hogy a miniszterelnökök és más kormánytagok megvitathassák, hogyan haladnak az ügyek, és hogy állnak a vitás kérdések – mondta Fico januárban.

forrás: tasr

Fotó: pixabay