A V4 jövője szempontjából fontos találkozó volt


A Visegrádi négyek (V4) február 27-iki prágai találkozója az egyik legfontosabb volt a V4-es együttműködés jövője szempontjából – jelentette ki Robert Fico kormányfő. Szerinte rendkívül nehéz tárgyalás áll mögöttük, de a négy ország vezetői képesek a jövőt szem előtt tartani, egyszer véget ér az ukrajnai háború, és ezzel eltűnnek a vele kapcsolatos nézetkülönbségek is, a V4-ek pedig rendkívül fontos regionális tömörülést alkothatnak – tájékoztatott a TASR tudósítója.

A V4-es kormányfők egyetértettek abban, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi jog súlyos megsértése, és Ukrajnának segítségre van szüksége, amiben mind a négy állam továbbra is részt vesz. Véleménykülönbség a segítség formájáról van – jelentette ki a megbeszélések után Petr Fiala cseh kormányfő, és hozzátette, nem volt könnyű a tárgyalás. Fiala elmondta, a megbeszélés hosszú és nehéz, ugyanakkor nyitott és tárgyilagos volt, de a négy kormányfő nézetei közötti különbségek nem változtak.

„Szükségtelen titkolni, hogy jelentősen eltérnek a nézeteink” – mondta Fiala, hozzátéve, hogy Csehország és Lengyelország továbbra is részt vesz az Ukrajnának adott katonai segítségnyújtásban. Szlovákia és Magyarország ezt elutasítja, ugyanakkor anyagi és humanitárius segítséget készek nyújtani. A cseh kormányfőnek azt a kérdést is feltették, van-e még jövője a V4-es együttműködésnek. „Valóban kicsit más ez a szövetség, mint amilyen az Ukrajna elleni orosz agresszió előtt volt.” – magyarázta Fiala.

A kormányfők megállapodásra tudtak jutni a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyekben (például az európai zöld megállapodás módosításának kérdésében), és energetikai témákban. Fiala tájékoztatása szerint mind a négy állam kitart az atomenergetikai fejlesztések mellett, továbbá a szoros együttműködés kérdésében energetikai ügyekben, valamint az illegális migrációval kapcsolatos együttműködésben. „Mindannyian úgy véljük, a mostani helyzet nem alkalmas arra, hogy hozzányúljunk az uniós alapdokumentumokhoz, a jelenlegi keretek között kell mozognunk” – sorolta az egyetértésre vonatkozó példákat Fiala.

forrás: tasr

Fotó: wikipédia