A szlovák államfő nem akarja értékelni a cseh rendőrség eljárását


Peter Pellegrini államfő nem akarja értékelni a cseh rendőrség eljárását a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merénylettel kapcsolatos helyeslő kijelentések értékelése kapcsán. Rámutatott a szlovák rendőrség eljárására, amely szerinte határozottan fellépett az efféle kijelentések ellen. Pellegrini elmondta: a szlovák hatóságok teljes mértékben érvényesítették a törvény rendelkezéseit, melyek szerint a bűncselekményt helyeslő vagy arra felhívó nyilatkozatok szerzőit is büntetőeljárás alá kell vonni.

„Szlovákiában már vannak, akiket jogerősen elítéltek, amiért gyűlöletet terjesztettek, helyeselték a merényletet, vagy azt kívánták, hogy valakit megöljenek” – mondta Pellegrini az újságíróknak szerdán, a prágai látogatása során.

Az államfő megérti a szlovák politikai színtér reakcióját, hiszen a cseh fél nem akar ilyen határozottan fellépni. „Ez már a csehek döntése, én csak arra akartam rámutatni, hogy mi hogyan oldottuk meg a helyzetet Szlovákiában” – tette hozzá.
A Smer-SD szerdán bírálta a cseh rendőrséget, amiért nem akar büntetőeljárást indítani a Fico elleni merényletet helyeslő kijelentések szerzői ellen.

A cseh rendőrség egy konkrét esetben azt állapította meg, hogy közösségi oldalakon és internetes vitafórumokon tett kijelentéseiről van szó, amelyek még beleférhetnek a szólásszabadság keretei közé.

TASR

fotó: TASR