A Munkaügyi Minisztérium a fiatalok foglalkoztatását segítő programmal készül


A Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériuma (MPSVR) nagyszabású programot tervez a fiatalok foglalkoztatásának támogatására. Ezt Erik Tomáš (Hlas-SD) osztályvezető nyilatkozta a kormány autógyártásra és az elektromobilitásra való átállásra fókuszáló kassai ülése után. Elmondása szerint a szlovákiai munkakörnyezetet szeretnék vonzóbbá tenni, hogy a fiatalok itt maradjanak, vagy visszatérjenek.

“Hozzájárulást készítünk azoknak a munkaadóknak, akik úgy döntenek, hogy közvetlenül iskola után – akár főiskola, akár középiskola után – felvesznek egy fiatalt. Nagyon érdekes hozzájárulás lesz. Ezt a programunkat április 1-jén szeretnénk elindítani – hogy május 1-jétől, vagyis a munka ünnepe után a fiatalokat foglalkoztató munkáltatók járandóságával el lehessen fizetni a támogatást” – mondta, hozzátéve, hogy az Első foglalkoztatáshoz való jog elnevezésű programról van szó. Tervezik egy olyan program megvalósítását is, amelynek középpontjában az úgynevezett okos elmék Szlovákiába való visszatérése áll.

Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter kijelentette, hogy az elektromobilitásra való átállással és a gyártási folyamat ezzel kapcsolatos automatizálásával és elektronizálásával nagyobb lesz az igény arra, hogy az autógyártók műszaki beállítottságú egyetemi vagy középiskolai végzettségűek legyenek a munkavállalók. “Mindenképpen nagyobb lesz a kereslet technikusokra, informatikai végzettségűekre, gépészekre. Ott is látunk lehetőséget arra, hogy a felsőoktatásból kikerülő fiatalok közvetlenül Szlovákiában kapjanak munkalehetőséget” – mondta, hozzátette: az Oktatási Minisztériummal is tárgyalnak a műszaki egyetemeken tanuló hallgatók számának növeléséről. “Az elmúlt 20 évben csökkent, és újra el kell kezdeni a műszakilag képzett fiatalok termelését, akik az egyetem után közvetlenül Szlovákiában kapnának új munkalehetőséget, akár az autógyártó cégeket segítő kormány segítségével” – mondta. .

forrás: teraz.sk

Fotő: pixabay