A Magyar Szövetség helyesli a választási rendszer módosítását


A parlamenten kívüli Magyar Szövetség helyesli a választási rendszer módosításának felvetését, mert megítélése szerint a jelenlegi nem tükrözi a regionalizmus elvét és hátrányos helyzetbe hozza a déli és a keleti országrészeket – tájékoztatta a TASR-t Pálinkás Évi, a párt szóvivője.

2023-ban a párt nem jutott be a parlamentbe. A szóvivő viszont emlékeztetett, hogy a négy „déli” megyében elérte az 5 százalékos küszöböt, sőt Nagyszombat (Trnava) és Nyitra (Nitra) megyében a szavazatok több mint 10%-át szerezte meg. „A választók e jelentős részének most nincs parlamenti képviselete. A választási rendszer módosítása komoly szakmai vitát igényel, amelyben részt akarunk venni” – közölte a párt.

A választási rendszer módosításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas-SD elnöke, belügyminiszter, valamint Milan Majerský, a KDH elnöke beszélt egy hétvégi politikai tévévitában. Egyetértettek abban, hogy több választókerületre lehetne osztani az országot. A Hlas-SD további megvitatásra a koalíciós tanács elé terjeszti a javaslatát. A KDH a nyolc megyével megegyező választókerületek létrehozásával értene egyet, ebben az esetben elképzelhetőnek tartja a kormánykoalíciós javaslat támogatását.

TASR

fotó: TASR