A lakosság 17 százalékának romlott az anyagi helyzete


A lakosság többségének anyagi helyzete nem sokat változott 2020 és 2024 között. Az ország lakosainak 44 százaléka elégedetlen általános anyagi helyzetével, 27 százaléka régóta rossznak érzi a helyzetet, további 17 százaléka pedig úgy érzi, romlott a helyzete.

A felmérést a 365.banka készíttette február 29-e, azaz az idei szökőév alkalmából. A közvélemény-kutatást az Ipsos készítette februárban, 1050 válaszadó bevonásával. „Több embernek sikerült elkezdenie a takarékoskodást, ami jó hír

A válaszadók több mint negyede (26%) nyilatkozott úgy, hogy a legutóbbi szökőév óta rendszeresen takarékoskodik. Ami a nagyobb kiadásokat illeti, ebben az időszakban a lakosság legnagyobb része új autót vásárolt (23%), vagy felújította a lakását (16%). A megkérdezettek több mint fele (55%) nem invesztált nagyobb összeget semmibe.

A felmérés eredményei szerint a lakosság 27 százaléka optimista a következő, a 2028-ban esedékes szökőévet illetően. 29 százalékuk nem vár változást, és 14 százalékuk aggódik amiatt, hogy romolhat a helyzet. „Mivel az elmúlt időszakot dinamikus változások jellemezték, a válaszadók kevesebb, mint harmada nem tudja megjósolni, hogyan alakulnak a dolgok a következő négy évben” – tette hozzá Valko Gáliková.

forrás: tasr

Fotó: pixabay