A kormányfő az ukrán kormányfővel beszélt telefonon


Robert Fico kormányfő telefonon beszélt Denisz Smihal ukrán kormányfővel. Megerősítette a kijevi daganatos gyermekek szlovákiai kórházi elhelyezésére tett ajánlatát. Abban állapodtak meg, hogy az ideszállításukat és a kórházban való elhelyezésüket az egészségügyi miniszterek fogják megoldani. Fico megköszönte Smihalnak a támogatást az ellene irányuló merényletet követően. A TASR-t a Kormányhivatal (ÚV) sajtóosztálya tájékoztatta.

„A két kormányfő továbbá abban állapodott meg, hogy a kormányaik rövidesen kölcsönösen kiértékelik azoknak a kötelezettségvállalásoknak a teljesítését, amelyekben a szlovák és az ukrán kormány a nagymihályi (Michalovce) ülésen egyezett meg. Ezenkívül megkezdik a következő közös tárgyalás előkészítését” – magyarázta az ÚV. Hozzátette: az ukrán kormányfő meghívta a szlovák kormányt egy Ukrajna területén tartott tárgyalásra. Ennek előzetes időpontja 2024. szeptember második fele vagy október eleje.

„A kormányfők egyetértettek abban, hogy a közös tárgyalás kitűnő lehetőséget teremt a nyílt és korrekt párbeszédre több kérdéskörrel kapcsolatban” – közölte a hivatal.

Fico gratulált Ukrajnának az ország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséhez. A szlovák kormány kész technikai segítséget nyújtani az ukrán kormánynak a tárgyalások során.

TASR

fotó: TASR