A gellei körforgalmat is ellepték a traktorok


Az R7-es gyorsforgalmi út is “áldozatul” esett…

Megérkezett az idő a nagy és széles e határban,

Gépek indulnak ki a szántóföldre, a táblákra.

E munkáknak megfelelően és precízen, híven

Kombájnok, traktorok találhatók szerteszét itten.

A magtárban a zsákok adnak düledező képet,

Mert bennük lévő búzaszemek igencsak félnek.

Félnek a téltől, a dermesztő és csípős hidegtől,

Mely mint gonosz nagyúr, hirtelen minden szemet megöl.”

Varga Árpád Majorokban című versének kiragadott verssorai most allegória formában is jól értelmezhetőek. A kiemelt szóképek ugyanis az eredetitől eltérő jelentést kapnak. A magtárakban tárolt, betakarított gabona most reszket, mert nem tudja mi vár rá! A hazai gazdák gondos munkával kitermelt terményei ellenére külföldi, sokszor ellenőrizetlen körülmények között növesztett gabonát próbálnak rákényszeríteni a fogyasztókra. A gonosz nagyúr, az Európai Unió pedig az helyett, hogy védené tagállamai országos érdekeit, kiszolgálná lakosai igényeit, inkább megengedő, szemellenzős politikát folytat. A lazított szabályokon kívül több, a gazdák és az élelmiszeripari dolgozók ellen irányuló rendelkezést kívánnak kalap alá hozni. Ebből lett elege az embereknek!

A február 22-ére meghirdetett agrártüntetésbe több hazai város és falu, valamint megközelítőleg 4000 traktor és 2200 mezőgazdasági gép csatlakozott be. A helyi kis- és nagygazdák, valamint a mezőgazdasági területen dolgozók ezen nagyszabású demonstrációval csatlakoznak a Európa szerte megkezdett protestáláshoz. A szlovákia utcáin zajló tüntetéseket a Szlovákia Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara a Szlovákiai Agrárkamarával közösen szervezte.

Az első-, másod- és harmadfokú utakat érintő lezárásokat, korlátozásokat és dugókat a közlekedők, gyorsforgalmi úton rekedt kamionosok, valamint az autós sofőrök támogatóan tűrték. Így például az R7-es gyorsforgalmi út felhajtójánál, a gellei körforgalomnál történt torlasz sem okozott nagyobb zűrzavart. Igaz, a forgalmat (pontosabban az egyhelyben állást) a rend őrei is felügyelték. A traktoros konvojhoz több bámészkodó is csatlakozott, ezzel is kifejezve a mezőgazdászok által képviselt ügy támogatását.

A “munkagép bemutató” körülbelül egy órát töltött a körforgalomban, majd Somorja irányába indult tovább. Reméljük, ezen európa szintű kezdeményezés részben vagy egészen sikerrel jár majd!

Fotó: szerző