A Fórum Korčokot támogatja a 2. fordulóban, a KÚ senkit


A parlamenten kívüli Fórum párt Ivan Korčokot támogatja az államfőválasztás második fordulóban – tájékoztatta a TASR-t Simon Zsolt pártelnök. A Kresťanská únia (KÚ) nem ad ki nyilatkozatot a választóinak arról, hogy Korčokra vagy Peter Pellegrinire szavazzanak-e.

„Meggyőződésünk, hogy a két jelölt közül Ivan Korčok jelenti a nagyobb garanciát a jogállamiság és a külpolitikai irányvonal megőrzésére” – jelentette ki Simon. Megjegyezte, hogy a Fórumnak mindkét jelölttel kapcsolatban vannak fenntartásai, de a magyar választókat képviselő pártként nem maradhat csendben. Leszögezte, a magyar közösségnek az az érdeke, hogy Szlovákia demokratikus jogállam legyen, és a fejlett nyugathoz tartozzon. Emlékeztetett a korábbi smeres kormányok – melyeknek Pellegrini is tagja volt – egyes lépéseire, például a Malina Hedvig-ügyre. „Mindenki, aki közvetve vagy közvetlenül Ficót segíti, a szlovákiai magyar közösség érdekei ellen cselekszik” – szögezte le.

A Kresťanská únia állásfoglalása szerint egyik elnökjelölt sem áll ki a párt számára kulcsfontosságú keresztény-konzervatív értékek mellett. „Meggyőződésem, hogy a KÚ választói és szimpatizánsai eléggé tájékozottak és intelligensek ahhoz, hogy eldöntsék, mit tesznek a második fordulóban” – jelentette ki Anna Záborská pártelnök. A KÚ nem ad ki ajánlást a szavazással kapcsolatban.

klm

TASR