A Büntető törvénykönyv újabb módosítása miatt bírálja a kormányt a PS és az SaS


Az ellenzéki PS és SaS bírálja a kormányt a Büntető törvénykönyv újabb módosítása miatt, amely az Európai Bizottság észrevételeire reagál. A kabinet szerdai ülésén hagyta jóvá a törvényjavaslatot.

Branislav Gröhling, az SaS elnöke szerint a koalíció a saját melléfogását igyekszik helyrehozni, és ismét az ellenzékre mutogat. „Bár Robert Fico (Smer-SD) annak örült, hogy milyen sikert ért el az Alkotmánybíróságon, most be kell látnia, hogy a törvénye nincs összhangban az Alkotmánnyal és az Európai Bizottság megjegyzéseivel” – hangsúlyozta, és a kormány alkalmatlanságáról beszélt.

“Nemcsak hogy amnesztiát adtak maguknak, és a bűnözőknek, a tolvajoknak és saját embereiknek kedveznek, de mindezt olyan módon tették, hogy a módosítás egyes részeit megállította az Alkotmánybíróság, más részei pedig ellentétesek az Európai Unióval szembeni kötelezettségvállalásainkkal” – reagált Michal Šimečka, a PS elnöke, a parlament alelnöke.

A szerdai ülésén elfogadta a kormány a Büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatot, amely figyelembe veszi az Európai Bizottsággal folytatott konzultáció eredményeit. Ezek egyebek mellett az egyes bűncselekmények büntetési tételeinek módosításával kapcsolatosak. A kabinet azt javasolja, hogy a parlament gyorsított eljárásban tárgyaljon a módosításról. Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter rámutatott, hogy a javasolt módosítások az EU pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatos rendelkezéseket érintik.

TASR

fotó: TASR