96 342 euró kompenzációt kapnak az önkormányzatok a külföldiek ellátásáért


Összesen 96 342 eurót fizet a kormány az önkormányzatoknak a harmadik országokból Szlovákia területére érkezett külföldiekkel kapcsolatos négy rendkívüli helyzet során felmerült kiadások kompenzálására. A belügyminisztérium javaslatát szerdán hagyta jóvá a kormány.

„A javaslat a 2023. szeptember 1. és 2023. november 14. közötti időszakban a Besztercebányai, a Pozsonyi, az Eperjesi és a Nagykürtösi Járási Hivatal hatáskörébe tartozó, Szlovákia területére érkezett külföldiekkel kapcsolatban kihirdetett veszélyhelyzetre vonatkozik” – közölte a minisztérium, és hozzátette, a javaslat nem érinti az ukrajnai háborúval összefüggésben kihirdetett rendkívüli helyzetet.

A harmadik országokból érkezett csoportok elszállásolásáról és ellátásáról az önkormányzatok gondoskodtak. “A külföldieket el kellett szállítani az ideiglenes szállásukra, volt, akinek sürgős orvosi ellátásra, humanitárius segélyre volt szüksége, meg kellett oldani az étkezésüket, higiéniai csomagokat, fertőtlenítőszereket kellett beszerezni, és tolmácsokra is szükség volt” – vázolta a minisztérium. Emellett garantálni kellett a biztonságot, a közrendet, és felügyelni kellett az embereket a szükségszállásokon és azok környékén.

TASR

Fotó: Pixabay