2053 elítélt akar szavazni a szombati választáson


2053 elítélt kért választói igazolványt, hogy szavazhasson a szombati (március 23.) választáson. Négyen választói igazolvány nélkül szavazhatnak – tájékoztatott Monika Kacvinská, a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) szóvivője.

„Az összes büntetés-végrehajtási intézetben időben tájékoztatták írásban az elítélteket a választásról és a választójoguk gyakorlásának lehetőségéről” – tette hozzá a szóvivő. Szavazatukat mozgóurnába adhatják le, a választási bizottság kiküldött tagjainak jelenlétében.

A szóvivő hozzátette, minden elítélt vagy előzetes letartóztatásban levő személy szavazhat, akinek van szlovák állampolgársága és betöltötte 18. életévét. További feltétel, hogy a bíróság nem tiltotta el választójoga gyakorlásától.

Jelenleg 1372 előzetesben levő gyanúsított és 8384 elítélt van a büntetés-végrehajtási intézetekben (összesen 9756 személy). A gyanúsítottak közül 21-en, az elítéltek közül 22-en fiatalkorúak, továbbá 479 külföldi állampolgár van a fegyintézetekben – ők nem szavazhatnak. Az államfőválasztás első fordulója szombaton (március 23.) lesz, kilenc jelölt indul.

klm

TASR

Fotó: Pixabay