Pápai üzenet Komáromban: A szeretet az egyetlen


Ha kérdésedre nincsen válasz, nincsen felelet, egyszerű: csak arra gondolj, legyen szeretet!” A Kormorán együttes nagyszerű dalát is repertoárra tűzte a pápai Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola Nótafa Kórusa. Ezen kívül készültek még egy Babits Mihály verssel, a Mindenik embernek cíművel, melyet Bródy János zenésített meg, valamint Lévay Kamilió és Bárdos Lajos szerzeményeivel. Jazz kánonjuk szintén nagy sikert aratott a XXII. Vox Humana idei hangversenyén.

A pápai Nótafa kórus látványos matrózblúzban
fotó: a szerző

A komáromi Egressy Béni VMK, a Gaudium Polgári Társulás, illetve a Regionális Művelődési Központ szervezésében került sor a rendezvényre. A hangverseny Bárdos Lajos, a 20. század kiváló zeneszerzője születése 125. évfordulójának állított emléket. Nyolc énekkar lépett fel külön műsorokkal, a záróakkord pedig az egyesített karok koncertje volt, amikor is a közönséggel közösen adták elő előbb a „Takú som si frajarečku zamiloval” szlovák, majd pedig a „Jaj, de szép a komáromi Nádor utca” című magyar dalt.

Mesélj rólam! – szavalta Szabadszálási Lára
fotó: a szerző

A hangverseny nyitó előadása Szabadszálási Lara szavalatához fűződik, Csorba Piroska – Mesélj rólam! című költeményét recitálta. A kórusok sorát a Jókai Mór Alapiskola Gyermekkara kezdte. Zongorán kísért Pásztor Éva, vezényelt Juhász Mónika. Utánuk az Eötvös Utcai Alapiskola Kicsinyek Kórusa következett, vezényelt Molnár Ozsvald Gabriella.

A Jókais Gyermekkar
fotó: a szerző

A Komenský Utcai Alapiskola „Margaretky” énekkarát Viera Hráčková vezényelte, majd színpadra lépett a Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusa, Pfeiferlik Annamária vezényletével.

Margaretky
fotó: a szerző

A Naszvadi Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola „Úsmev” énekkarát Popić Nebojša tanító bácsi vezényelte. Mint a bemutatkozójukból kiderült, a tanulók nagyon szeretnek együtt dolgozni a kiválóan tangóharmonikázó pedagógussal, akinek jókedve és lendülete gyorsan átragadt rájuk. Az énekkar igazi kedvence lett a közönségnek: nagyszerű énekhanggal és fergeteges előadással késztették vastapsra a közönséget.

Az Úsmev Naszvadról
fotó: a szerző

A Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Miana Kicsinyek Kórusa következett, akik már nagyon sok sikert és elismerést tudhatnak magukénak. Összeállításuk tartalmazott gyermekdalt, népdalt is, valamint egy művet Bárdos Lajostól. Zongorán kísért Fekete Éva, vezényelt Orsovics Yvett.

Kicsinyek a Marianumból
fotó: a szerző

A Maianumot a pápai Nótafa követte, majd az egyetlen felnőtt kórus, a Jókai Mór Alapiskola Gaudium vegyeskara. Zongorán kísért Fekete Éva, gitáron Sipos Jenő. Vezényelt Stirber Lajos és Grassl Ferdinánd.

Az Eötvös sulisok
fotó: a szerző

A közönség alig várt már az egyesített karok fellépést, ami azért beletelt egy bizonyos időbe, hiszen körülbelül százan tolongtak ekkor már a színpadon. Érthető volt a nagyérdemű lelkesedése, hiszen az előre meghirdetett program alapján a pacsirtatorkú gyerekekkel a közönség is rázendíthetett.

Gaudium vegyeskar
fotó: a szerző

A közös éneklés pedig az egyik legnagyobb és leglelkesítőbb közösségi élménynek számít. Ebből is látszik, hogy a szervezők teljesen magukévá tették Bárdos Lajos szellemiségét, aki az éneklést, mint a boldogság forrását határozta meg.

fotó: a szerző

címfotó: a Vox Humana hangversenyen egyesített karok éneke