Vesszőből kosarat


A Csemadok alapszervezeteinek feladata többek között az, hogy megőrizzék a régió szokásait, néphagyományait. A bősiek is hasonló elven működik, Nagy Anikó elnök asszony vezetésével és szervezésével. Ennek jegyében került sor február tízedik napján, szombaton délelőtt a kosárfonás alapjainak bemutatására, mely Bartal Gábor kézműves vezetésével történt.

A tevékenység ezúttal elsősorban a felnőtteket vonzotta – nemcsak azokét, akik az esztétikum iránt elkötelezettek, hanem olyanok is megjelentek, akik felismerték, hogy a jövő azoké, akik nagyszüleik életmódjához visszatérvén, képesek egyedül is fenntartani magukat és gazdaságukat. 

Boszorkányok pedig vannak!

Farsang idején, mindenféle közösség vágyik a vidámságra, az emberek mulatságokon és bálokon vetik gondjaikat az elmúló télbe, s remélik a tavasz szebb ígéretét. Régi szokás Bősön is, hogy a hölgyek, lányok, asszonyok, férfi társaik nélkül, egymás társaságában vigadnak. Immár több esztendőn át bizonyítják, hogy ha alkalmuk van rá, igazi tűzzel, szenvedéllyel vetik magukat a táncba, zenébe.

Némi kihagyás után, az idei banyabál Kántor Tímea fő szervezésével került megrendezésre, a helyi kultúrház nagytermében. A teltházas esemény résztvevőit a legkisebbek néptáncos jövőjéért felelős házigazda fogadta, az éjszaka kiváló hangulatáról ismét Vida György és Lévay Dezső gondoskodtak. Meglepetés vendégként Kovács Koppány lépett színpadra. A tombola fődíja ezúttal is egy kerékpár volt. 

Fotó: A szerző