Valentin-napon hagyj el egy könyvet


Február 14-e Valentin-nap, a szerelmesek napja, és mondhatjuk azt is, hogy a könyv szerelmeseinek napja, hiszen ezt a napot 2012 óta a Nemzetközi könyvajándék napjaként tartják számon, így hát bátran ajándékozzunk könyvet egymásnak, vagy hagyjunk el egy könyvet, hogy másnak örömet szerezzünk vele.

Az eredeti kezdeményezés célja, hogy a felnőttek könyvvel lepjenek meg egy gyermeket. Az elmúlt években ezt kibővítették, és erre a napra több könyvtár, egyetem is hirdetett meg könyvajándékozó napot, vagy hagyj el egy könyvet akciót.

A facebook-on egy évvel ezelőtt a dunaszerdahelyi Molnár Kantner Éva alakított egy csoportot, amely a sokat mondó Adjunk új otthont a könyveknek néven található meg, és a célja, hogy mentsük meg a könyveket, amiket mások kidobnának.

Az Adjunk új otthont a könyveknek csoport vezetője most arra buzdít minden olvasni szerető embert, hogy ajándékozzák meg egymást könyvekkel, hagyjanak el egy olvasni valót padon, buszmegállón, fa tövében, templom mellett, hogy valakinek örömet szerezhessenek, és másokat is buzdítsanak az olvasásra.

De ha valaki sajnálna elhagyni egy könyvet, akkor vissza térhet az eredeti ötlethez is, ajándékozzon meg egy gyermeket könyvvel.

A kezdeményezés története egy szép gondolat, a Nemzetközi könyvajándék napra egy gyermek adott ötletet. A Nemzetközi Könyvajándékozás Napja Amy Broadmoore ötlete, aki a Delightful Children’s Books weboldal alapítója. Három fia közül az egyik megkérdezte tőle, miért nincs olyan nap, amely a könyvadományozásról szól. Az édesanya Valentin-nap előtt elterjesztette az ismerősei közt a közösségi hálón, hogy a szülők, szeretetük jeleként vegyenek könyvet gyermekeiknek, vagy ismerős gyerekeknek, és ez az ötlet az egész világon elterjedt. Az elmúlt években több olyan szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyek a hátrányos helyzetű gyerekek „könyvellátásával” foglalkoznak. Mára több mint 40 országban népszerű a könyvadományozási akció.