T’aven baxtale! Mulatos Romale Királyhelmecen


Szeretem, ha a dolgok az életben körbe érnek. Ha minden történetnek van egy íve, egy kezdeti és egy végpontja, ha minden mindennel összefügg. Nem oly rég írtam egy fiatal, tehetséges, speciális igényű  csapatról, akiknek speciális álmuk, hogy az előítéletek falait lebontva tudjanak kitörni a nagyvilágba. A királyhelmeci Varázskerék színjátszócsoport tagjai a roma társadalom részei, színi játékukkal pedig a roma kultúrát igyekszenek megismertetni azokkal, akik erre nyitottak. Arra, hogy megismerjünk más társadalmi csoportokat, más kultúrákat, számos lehetőség adódik.

Királyhelmecen, a roma kultúrával kapcsolatos ismeretterjesztésre kiváló alkalom az immáron nyolcadik éve megrendezett Mulatos Romale. A Mulatos Romale szlovákiai és magyarországi roma művészek széles skáláját kínálja. Kassa megye amatőr és hivatásos művészei az élvonalba tartoznak az autentikus roma zene területén. A tehetséges művészek szüleiktől, azok szüleik pedig az ő szüleiktől és az egész roma közösségtől merítették tehetségüket. A fesztivál dramaturgiája a művészi kifejezés hitelességén és spontaneitásán alapul.

Varázskerék

A fesztivál célja, hogy láthatóvá tegye a roma kultúra sokszínűségét és színességét, és kulturális párbeszédet kezdeményezzen a roma és nem roma etnikumok között az ének, tánc, zene és művészi kifejezés nyelvén keresztül, mellyel jellegzetes temperamentumuknak tudnak új értelmezést adni.

Mulatos Romale amíg a szem ellát

A Mulatos Romale főszervezője a Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központ, Kassa megye kulturális intézménye, melynek hagyományosan a királyhelmeci amfiteátrum ad otthont. Az idei évadban is színes programmal készültek, ami – szerencsére a látottak alapján – megfelelően alapozta meg a vendégek hangulatát. Elsőnek a Terno Save tánccsoport lépett színpadra, majd a fesztivál ünnepélyes megnyitója után a már említett Varázskerék színjátszócsoport, a királyhelmeci Közös Igazgatású Iskola tehetséges diákjai adták elő a „Tulipánná  változott legény” aranysávos roma mese adaptációjukat.

Varázskerék

Őket követte a Viola Roma Tűz tánccsoport Bolyból, majd érkezett a sztárvendég, akit kis híján egyébként darabokra is szedtek a fiatal rajongók: Ruszó Tibi. Az ifjú énekes feldolgozásokon és koprodukciókon kívül saját dalait is elő adta, melyeket sikoltozások és önfeledt közös tánc kísért. A koncert után szívesen fotózkodott mindenkivel, aki betévedt, így aztán jóllehet, a fotózkodás és ölelkezés tovább is tartott, mint maga a koncert.

Ruszó Tibi

A fergeteges buli után következett a Čajori Romani tánccsoport Krasznahorkaváraljáról, az est végére pedig a szervezők csavartak még egyet a hangulaton, a DUO FARSA gitárcsoport ugyanis tüzes flamenco ritmusokat játszott két szál gitárral. A vége felé én se nagyon tudtam már tartani a sztoikus komolyságot, az ember lába akarva-akaratlanul mozgásnak indul ilyen dallamok hallatán. Én ráadásul akartam is.

A “Kis fekete szemek színes világa” művészeti kiállítás

Megéri nyitottnak lenni

Legdrágább nyájas olvasó! Újra bebizonyosodott tehát – legalább is számomra -, amiről korábbi értekezésünkben beszéltünk (ebben a cikkben: https://szabadujsag.sk/interju/a-kiralyhelmeci-specialis-varazskerek-megallithatatlan). Megéri nyitottnak lenni, megéri szeretettel és tisztelettel fordulni mások felé. Hiszen, egy-egy mások számára is meglepő párosításból olyan értékes emberi kapcsolatok születhetnek, a kívülállók ellenérzéseinek dacára is, amelyekre az ember élete során mindig vadászik. Ne tessenek engem félreérteni, nekem nem tisztem és hivatásom mindenkit a jobb útra téríteni. Sőt, mindenki tudja a maga dolgát, érzi, melyik út a helyes számára. Én csak azt mondom, megéri alaposabban körbenézni. Hátha olyan szerencsénk lesz, mint annak, aki korán kel, és aranyat lel.