Taroltak a csábiak az ITEFESZT-en


E sorok írójának ötlete nyomán, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya kétévenként meghirdeti az Ifjú Tehetségek Fesztiválja (ITEFESZT) járási tehetségkutató versenyt. A  rendezvény a régió magyar ajkú gyermekeinek  kínál lehetőséget bontakozó tehetségük bemutatására zene, ének, tánc, valamint  vers-és prózamondás kategóriában.

Idén május 19-én, pünkösdvasárnap délutánján, Apátújfaluban került megrendezésre a verseny. Az Antal Gusztávné nyugdíjas zene-matematika tanár, drámapedagógus, karnagy, Skamla József zenetanár, Kotora Rózsa versmondó, előadó összetételű  szakmai zsűri előtt közel húsz fiatal tehetség lépett színpadra.

A kultúrházban Sabó Nikoletta polgármester asszony meleg szavakkal üdvözölte a fellépésre izgatottan készülő kis emberpalántákat, szüleiket, felkészítő tanáraikat, a zsűrit, és minden jelenlévőt. Ezt követően Kliment Éva, a Csemadok Területi Választmánya statutárius képviselője köszöntötte a rendezvény résztvevőit, szólt a verseny céljáról, az ifjú tehetségek felkarolásának fontosságáról.

A köszöntő és üdvözlő szavak elhangzása után Kotora Rózsa egykori tehetséges versmondó Juhász Gyula Testamentum c. költeményével emlékezett a tavaly októberben elhunyt Balogh Gáborra, a Csemadok fáradhatatlan járási elnökére. Megható volt a vers visszatérő refrénje: „Szeretnék néha vissszajönni még!”

Visszatérő zsűritagként Antal Gusztávné értékelte az ifjú előadók teljesítményét. Egyebek mellett elmondta, hogy egyre színvonalasabb a rendezvény, amelyen ezúttal valóban tehetségesebbnél tehetségesebb gyerekek léptek a világot jelentő deszkákra, és nehéz dolga volt a zsűrinek, hogy kinek a produkcióját  részesítse arany-, ezüst- vagy bronzminősítéssel.

Kiderült az eredményhirdetésből, hogy taroltak a Csábról érkezett előadók,  hiszen „ének kategóriában” György Antónia (10 éves), György Valéria (9) és György Márton Gyula (6) részesült aranysávos minősítésben. Zene kategóriában  Húšťava Dániel (12),  Húšťava Alexandra (13), Bodzsár Stephanie (12), –mindhárman csábiak –, valamint az ipolynyéki Gömöry Orsolya (12) kapott aranysávos minősítést. Vers- és prózamondásban egyedül Húšťava Dániel (12) kapott aranysávos besorolást.

A csábi tehetségek érdemelték ki az egyes kategóriák abszolút győzteseinek járó díjat. Húšťava Dániel a zene,  valamint a vers- és prózamondás kategóriában, György Antónia pedig az ének kategóriában minősült legjobb előadónak. A tízéves ATEMPO.sk zenei, kulturális és programajánló portál és a csábi Csemadok-szervezet különdíjával is Húšťava Dániel térhetett haza a nyolcadik alkalommal megrendezett ITEFESZTről.

 Köszönet jár a rendezvény társszervezőinek és támogatóinak: Apátújfalu önkormányzatának, amely immár második alkalommal adott helyet az ifjú tehetségek bemutatkozásának, továbbá a Csemadok helyi alapszervezetének és a Magyar Szövetség járási szervezetének.

Fotó: A szerző