Száznyolcvan éve született Munkácsy Mihály


„Az ember sohase tudja, mi lesz a leglelkesebb és biztatóbb inspiratiónak a végeredménye.”

Száznyolcvan éve, 1844.február 20-án született Munkácsy Mihály, a romantikus realizmus egyik legkiválóbb magyar képviselője.

Munkácsy Mihály a 19. századi magyar festészet kiemelkedő alakja volt, aki nemzetközi hírnevet szerzett művészetével. Őszinte és részletes ábrázolásmódjával az emberek mindennapi életét és társadalmi problémáit örökítette meg.

Az „Az utolsó ítélet napja” című monumentális festménye, amelyen a menny és pokol drámai jeleneteit ábrázolja, kiemelkedik művészetének egyik csúcsa. Ez a művészeti remekmű nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is nagy elismerést váltott ki.

Munkácsy Golgota – fb

Egy másik érdekesség Munkácsy életében az, hogy pályáját elsősorban Franciaországban építette ki. Párizsban találta meg a számára kedvező művészeti környezetet és támogatást. Itt alkotta meg olyan jelentős alkotásait, mint a „Krúdy-kép” és az „Étkerék”, amelyekben a valóságot érzékenyen és expresszív módon ötvözte.

Munkácsy Mihály művészete érzékenyebb és szociális vonatkozású témáitól a monumentális kompozíciókig terjed, mindemellett hagyatéka mély nyomot hagyott a magyar művészet történetében.

Fotó: fb, wikipédia