Sisi császárnéról szól a múzeumok éjszakája Rimaszombatban


Sisi, azaz Bajor Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné élete lesz a múzeumok és galériák éjszakájának központi témája szombaton (május 18.), a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban (GMM).

Kísérőprogrammal is készül a múzeum, egyebek között éjszakai tárlatvezetéssel – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Tóth Szilvia, a múzeum PR-menedzsere.

A programsorozat csúcspontja a Sisi: Egy élet ruhákban elmesélve című kiállítás megnyitója lesz. A kiállításon a gödöllői Czédly Mónika által készített replikákat tekinthetik meg a látogatók. A kiállítás központi darabja annak a ruhának a másolata lesz, amelyet az esküvőjén viselt a császárné, amikor 170 évvel ezelőtt nőül ment I. Ferenc József császárhoz.

„Az esküvői ruha mellett Sisi lovaglóruhájának, díszmagyarjának, gyémántcsillagokkal díszített báli ruhájának, Korfun viselt öltözékének, és annak a ruhának a másolatát is kiállítják, amelyet aznap viselt a császárné, amikor 1898. szeptember 10-én Genfben meggyilkolták. Erzsébet ruhái mellett a látogatók megtekinthetik a királyné és udvarhölgyei ruháit, az Andrássy-család, valamint a királyné gyerekeinek ruháit is” – árulta el Igor Kerepesi, a GMM történésze.

Kísérőprogramokkal is készül a múzeum, egyebek között bábszínházzal, barokk zenével, barokk táncokkal, korhű vásárral és éjszakai égboltnézéssel. „Az est fénypontja az éjszakai tárlatvezetés lesz” – tette hozzá Tóth Szilvia.

TASR

Fotó: Wikipédia