Stresszeljünk, de csak pozitívan!


Ha még élne, lehet összefutnánk egy érettségégi találkozó kapcsán. Csak ő száz, én pedig csak harminc éve végeztem a komáromi gimiben” – köszöntötte tréfásan Keszegh Béla, Komárom polgármestere a Selye 100 emléknapra érkezett vendégeket, illetve az ezzel egybekötött versenyen részt vevő diákokat. A köszöntésre a Selye János Gimnázium épületének bejáratánál került sor, ahol elhelyezték a Selye János professzor életét és munkásságát bemutató köztéri tablókiállítást.

Keszegh Béla polgármester (jobbra) pozitív stresszt kívánt a diákoknak
fotó: a szerző

Elek József tanúr úr – a „játékmester”, ahogyan stílusosan említette őt Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója – köszöntötte testvérintézményüket, a budapesti Szent István Gimnáziumot, valamint a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanulóit, illetve a tanári kar megjelent képviselőit. Orosz Örs, Nyitra megyei képviselő, szintén a Selye gimi volt tanulója azt kívánta a tanulóknak, kísérje őket tanulmányi éveik s majdani életük során szenvedély, akarás és kitartás. Felajánlást is tett: a Selye 100 verseny győztesének fesztiválbérletet kínált az idei Gombaszög rendezvényre, biztosítva, hogy ez egy teljesen stersszmentes közeg, ami hozzájárul a boldog és egészséges mindennapokhoz.

Andruskó Imre (középen) a bencés múltról és kötődésről beszélt
fotó: a szerző

Andruskó Imre felhívta a figyelmet a Selye János Gimnázium és a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium mindenkori jó kapcsolatára, utalván a komáromi tanintézmény múltjára, amikor még az is bencés iskola volt.

„Ami összetartozik, idővel összenő, bármilyen szelek fújnak is”

– hangoztatta az igazgató.

Bödők Gergely történész (balra) és Paterka Pál, a Duna Menti Múzeum igazgatója
fotó: a szerző

Paterka Pál, a Duna Menti Múzeum igazgatója emlékeztetett, hogy az intézmény főépületét, a Kultúrpalotát épp renoválják, belső terét is újjáépítik. A majdani kiállítóterekben mindenképpen teret fognak biztosítani Komárom hírességeinek, akik meghatározták a város történelmét ugyanúgy, mint a jelentős történelmi események.

fotó: a szerző

A projektversenyen három kategóriában készíthettek versenyművet a diákok:

Selye János nyomában – Selye életének, kutatásának helyszínei

Selye János, a kutató – Selye kutatásának vagy azok egy részének bemutatása

Bencés gimnáziumok a történelem viharaiban – iskolák a 20. század első feléből

A zsűri felkészült és remek hangulatban van
fotó: a szerző

A zsűri elnöke Barkó Ágoston atya, a Tihanyi Bencés Múzeum igazgatója. Zsűritagok: Bödők Gergely történész, aki a Selye János Gimnázium egykori diákja, illetve a Kikötő Polgári Szalon vezetője, Deák Irén, a gimi volt töritanára, Vanya Péter, a Duna Menti Múzeum muzeológusa és Dr. Kiss László, felvidéki orvos-történész.

Danis Dorián, elsős tanuló nagy dumás, remek előadó
fotó: a szerző

A versenyen tizenegy diák mérte össze tudását és felkészültségét, illetve mutatta be kidolgozott projektjét: Battyányi Szabolcs, Farkas Sebestyén, Paár Balázs, Tinka Barnabás, Wally Donát, Danis Dorián, Dömötör Kristóf, Gönczöl Bernadett, Szenier Regő, Szilvási Eszter és Szépe Dominika.

A mezőny rendkívül erős volt, a diákok feladták a leckét a zsűrinek. A végeredmény azonban még a házigazdákat is meglepte.

Íme a legjobbak:

Fődíj: Szépe Dominika, Selye János Gimnázium. Barkó Ágoston atya 1000 euró értékű két személyes utazását nyerte. A négy napos kirándulás során bejárják Szlovénia és Olaszország I. Világháborús emlékhelyeit.

1.helyezett: Gönczöl Bernadett, Selye János Gimnázium. A Király Püspök Alapítvány 300 eurós utalványát nyerte.

2. helyezett: Szilvási Eszter, Selye János Gimnázium. A Király Püspök Alapítvány 200 eurós utalványát nyerte.

3. helyezett: Farkas Sebestyén, Szent István Gimnázium, Budapest. A Király Püspök Alapítvány 100 eurós díját nyerte.

Barkó Ágoston atya további díjként belépőket is ajándékozott a Tihanyi Bencés Múzeumba.

fotó: a szerző