Régi álmuk vált valóra(GALÉRIÁVAL)


A kisgyermekek biztonságos közlekedésére nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a forgalomban ők a legveszélyeztettebbek. Ebből adódóan a közúti közlekedés szabályait nem lehet elég korán megtanulni.

Ezzel teljes mértékben egyetért beszélgetőpartnerem, Danica Vargová, aki az alig több mint tízezer lakosú Füleken a Daxner Utcai Óvoda igazgatónője, immár kereken 25 éve. Beszélgetésünk apropója, hogy május 1-jén átadásra került az óvoda közelekedési pályája, a gyerekek nagy örömére. Merthogy eddig a Fülekhez közeli Bozita közlekedési parkjába jártak a gyerekekkel a közlekedési szabályok elsajátítására.

Jelenleg négy szlovák és három magyar csoportban 125 gyermek látogatja az egyébként jól felszerelt óvodát, de amint azt az igazgatónő megjegyezte, már régóta fontolgatták a közlekedési pálya létesítését.

„Én megterveztem, Vass Anikó építészmérnök, a városi hivatal építésügyi osztályának dolgozója megrajzolta, a SVOMA cég pedig kivitelezte a közlekedési pályát. Örülök, hogy végre sikerült elegendő pénzt megtakarítani ahhoz, hogy ezt a tervünket saját eszközökből tető alá hozzuk. Bízom benne, hogy ezzel a hasznos létesítménnyel sikerül a gyerekek nagyobb biztonságérzetét növelni az utakon” – mondta Danica Vargová.

A továbbiakban arról tájékoztatott, hogy a pálya építése közel 22 ezer euróba került, beleértve a tereprendezést és az aszfaltozást, az útburkolati jeleket, valamint az új forgalmi elemek megvásárlását is.

Honnan sikerült mindezekre biztosítani az anyagiakat? – kérdeztem az igazgató asszonyt.

„Mindezt az oktatási minisztériumtól a gyermekek nevelésére és oktatására, valamint az iskoláskor előtti nevelésre kapott juttatásból sikerült megspórolnunk. Különféle közlekedési eszközöket, közlekedési lámpákat, jelzőtáblákat és még sorompót is vásároltunk, amelyek jelentését a gyerekek kisautókon, rollereken és kerékpárokon gyakorolhatják. Természetesen a város másik óvodáját látogató gyerekek, vagy mondjuk a kisiskolások is igénybe vehetik majd a közlekedési pályánkat, hogy rajta gyakorolva  minél többen elsajátíthassák a biztonságos közlekedés alapjait.”

A magyarul kiválóan beszélő Danica Vargová találkozásunk végén elárulta, hogy 44 évnyi óvónői pályafutását idén május végén befejezi, és nyugdíjba vonul, búcsút vesz szeretett tanintézményétől, a Daxner utcai óvodától, ahol 35 évet töltött el.

Fotók: Danica Vargová archívumából