Esküvőre húzták az Egressyben


Egyetlen hely sem maradt szabadon, pedig mindenki igyekezett beljebb húzódni. Még a fal mellett, oszlopok takarásában is álltak kíváncsiskodók. Odakint már lemenőben volt a nap, sugarai nem látszódtak a vastag felhőtakaró miatt. Bent viszont ragyogott a fény és a teremben ülők szeme. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a ritmusokat. Egyszer csak felcsendült a nászinduló, s páran azonnal hátra tekintettünk, hogy elsőként lássuk meg a menyasszonyt.

Rácz Csaba átszellemülten a Nászinduló közben
fotó: a szerző

Aki nem jött. Se édesapja karján, se egyedül. Nem volt vőlegény sem, nem voltak örömszülők, koszorúslányok. Nem volt pap, sem anyakönyvvezető. S mi, a tömeg, nem násznép voltunk. Csak a romantikus vonós zene szerelmesei. Vasárnap esti közönsége a Rácz Cello Quartettnek, akik turnéjuk utolsó állomását Komáromba helyezték.

S hogy miért a nászinduló? A válasz pofonegyszerű! Julius Klengel német csellóművész és tanár vicces ember volt. Gondolta, megtréfálja a hallagatóit is, és írt egy improvizációs tételt, Impromtu címmel. Értik, ugye? Improvizáció szigorúan lekottázva. Paradoxon. De csodásan hangzott, pláne, hogy a végső taktusok a nászindulót zengték.

Ezek a csellisták már csak ilyenek: jókedvük messze földön híres! Aki ismeri személyesen Rácz Csabát, a Rácz Cello Quartett tagját, egyetért eme állításban. Csabi mindig mosolyog, mindig nevet, mindig ragyog az arca. Az együttest – a rokoni szálakon kívül – összeköti a csellózás szeretete, a közös muzsikálás élménye, valamint a zene iránti alázatuk. Csaba társai a négyesben: Rácz Réka, Rácz Levente és Rácz Zoltán. 2017-től rendszeresen fellépnek idehaza és Magyarországon is. Repertoárjuk széles korszakot ölel fel: a barokk kortól egészen napjainkig. Megjelent már hanghordozójuk is Comorra Times címmel, melyen Vivaldi és Grieg művei hallhatók.

Rácz Réka: gyönyörű és tehetséges
fotó: a szerző

Mint előadás közben megtudtuk, turnéjuk kissé megcsúszott egy váratlan, de annál fájdalmasabb kulcscsonttörés miatt. Szerencsére maradandó nyomai nem maradtak: a zenélés ugyanolyan kiváló minőségben folyik. Műsoruk címe: Mesterművek a XIX. századból. Megelevenítették a romantika korát, a koncerttermeket és a korabeli szalonok hangulatát. Kiváló zeneszerzők, csellisták műveit szedték csokorba, és szerettették meg mindenkivel pillanatok alatt a cselló hangját.

A menyasszony, s vele az első hitvesi csók meg a csokordobás ugyan elmaradt, élményben azonban nem volt hiány a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József termében. Zenei időutazás volt, majdnem lakodalommal.

fotó: a szerző