Mi a közös Adyban meg Lady Gagában?


Ha jól emlékszem az elhangzottakra, valamikor a kilencvenes években forgattak egy lengyel sci-fit. Témája az időutazás volt. De nem úgy, mint a „Vissza a jövőbe” című klasszikusnál. A film hősei nem repkedtek előre-hátra az idő síkjában. Eleve említést érdemel, hogy kik is utaztak. A film ugyanis egy ifjúsági focicsapat köré építette fel a sztorit. Nos, ez a focicsapat valahogyan hozzájut egy időgéphez, visszaszállnak általa az ókori Rómába. Hogy ott mit csinálnak? A válasz annyira egyszerű és kézenfekvő, hogy már-már romantikus. Megtanítják a rómaiakat focizni meg pálinkát főzni.

Azért úgy kezdtem, hogy a jól emlékszem, mivel kicsit összefolytak a témák. Történt mindez a Szinnyei József Könyvtárban, Komáromban. Az esemény pedig a Szinnyei Szalon beszélgetős estek keretében valósult meg. Vendég: H. Nagy Péter, egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus és író. Beszélgetőpartnere Keserű József, szintúgy egyetemi tanár. Keserű tanár úr pedig úgy döntött, nagy kanállal méri az információéhséget, kérdések formájában.

Mátrixtól Babitsig – H. Nagy Péter a popkultúráról
fotó: a szerző

Hogy kicsoda H. Nagy Péter? Hogy nem ismeritek? – kezdhetném a híres mesefilmsorozat, Pom-Pom szerint szabadon, ha történetesen nem telt volna meg teljesen a könyvtár előadóterme. Még pótszék is kellett, annyian voltunk. Oké, tény, hogy a közönség jelentős hányada egyetemi hallgató vagy középiskolás diák volt, ám ez mit sem csorbít az előadó értékén. Sőt! Láttatja és bizonyítja, hogy vannak azok a tanárok, akik miatt a diákság még a szabadidejét is hajlandó beáldozni!

Popkult a Szinnyei Szalonban: Adytól Lady Gagáig. Ezt a címet viselte a rendezvény, és bevallom férfiasan, engem bizony bevitt a málnásba. Hát hogyne! Sosem kerültem olyan helyzetbe, hogy mélyebben kellett volna foglalkoznom a popkultúrával. Meg aztán ott volt a Lady Gagás utalás. Hát persze, hogy azonnal a popzenére asszociáltam, és vártam – eleinte türelmesen, aztán egyre fásultabban –, hogy intellektuálisan megkapjam a tutit.

Végül is, nem mondhatnám, hogy ne lett volna szó zenéről. Meg filmekről. Meg arról, hogy H. Nagy Péter tanár úrnak megjelent már huszonkilenc kötete. És egyébként sorozatban a legjobb volt kislabda dobásban. Arról már nem is szólva, hogy mielőtt oktatóvá lett volna, sikeres focistaként húzta magára játékról-játékra a Fradi mezét. Meg arról, hogy H. Nagy fejben ír. Ott szerkeszt és elemez, géphez már csak akkor ül, amikor az első karaktertől az utolsó pontig minden a helyén van. Gondolatban.

Keserű József (balra) faggatta H. Nagy Pétert (jobbra)
fotó: a szerző

Arról is szó volt, hogy 25 évvel ezelőtt H. Nagy Péter a Mátrix kultuszfilm egyik részét Babits Mihály verseivel vetette össze, segítségükkel elemezte. Nem mindennapi, igaz? Ámulatba ejtő. Ám egyszer s mindenkorra, hogy tisztába tegyük, hogy más máskor ne essen ugyanebbe a hibába, íme egy rövidke definíció a popkultúráról.

A popkultúra, vagy hosszabban leírva, a populáris kultúra magába foglal mindent, ami iránt kiemelten nagy érdeklődés van. Röviden: ha szűk rétegeknek szóló alkotások hoznak lázba, inkább hagyd el a termet, ha azt látod kiírva, hogy beszélgetés lesz a popkultúráról.

fotó: a szerző