Nemcsak Gorbacsov volt sok éves barátja – találkozás Zolcer János zsurnalisztával


A bősi Csemadok alapszervezetének vendége volt Zolcer János újságíró, filmproducer, számos könyv szerzője. Az olvasókkal való találkozás okát elsősorban a „Gorbacsov titkai” című kötet, melynek az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos gondolatokkal kiegészített változata a „Háború” képezte.

Zolcer János Ipalybalog szülötte, aki már húsz esztendős kora előtt újságíróként dolgozott. 1983-ban Münchenbe emigrált, ahol nagyon hamar, szinte sorsszerű szerencsével a nemzetközi sajtó élvonalában találta magát. A kilencvenes években már tulajdonosa volt a Zolcer TV-nek, mely a világ számos országában kezdte meg működését. A rendszerváltás és a hidegháború záró felvonásának minden jelentős mozzanatának tanúja lett. Abban a kivételes helyzetben volt, hogy több évtizeden keresztül a korábbi szovjet főtitkár, Michail Gorbacsov munkatársa és barátja lehetett. Heteket töltött a világ több mint fél tucat kiemelkedő, történelmet mozgató vezetőjével – így idősebb Bush elnökkel is.

Második műveként a XX. század száz legfontosabb mozzanatainak rövid történetét felsorakoztató könyvéről is szót ejtett, melynek témáit a világhálón, tíz perces rövid dokumentumfilmek formájában is megismerheti az érdeklődő.

fotó: a szerző felvétele

A közönségtalálkozón megjelenők végül kérdéseket intézhettek a szerzőhöz. A szóban forgó téma természetesen mindenkit felvillanyozott, ezért a világ jelenének és jövőjének lehetőségei izgalmas vitákat szültek. A bősiek bepillantást nyerhettek a 

Kreml világának súlyos titkokat rejtő zugaiba, az orosz birodalmi törekvések hátterébe, a több pólusú világrend kihívásaiba, a kínai gazdaság felemelkedésébe, nem utolsó sorban pedig a minket is személyesen érintő politikai és ökonómiai folyamatok potenciális eredményeibe.

Zolcer János dedikálta köteteit, melyek a helyszínen megvehetők voltak. 

Mészáros Péter