Nagy Lajos király, az ,,akcióhős”


A magyar trónon nem nagyon ültek olyan királyok, akiket gyávasággal lehetett volna vádolni, hiszen a katonai kiképzés, a fizikai erőnlét legalább olyan fontossággal bírt a királyok neveltetésében, mint a nyelvek ismerete vagy a diplomácia fortélyai. Mégis, kevesen voltak, akik olyan hajmeresztő tetteket hajtottak volna végre, mint Nagy Lajos király.

A második Anjou-uralkodónk tényleg nem félt semmitől. Amikor öccse meggyilkolását ment megbosszulni Nápolyba, 1348-ban ostrom alá vette Aversa várát. Ebben nem lenne semmi különös, ám az már teljesen szokatlan, hogy a király maga rohanjon a falakra. Lajos pedig ezt tette, nem is úszta meg sebesülés nélkül. Követ dobtak a fejére, egy nyílvessző pedig úgy belefúródott a lábába, hogy a felcserek 12-szer rugaszkodtak neki, mire kihúzták. A király pedig tűrte…

Nem sokkal később, nagybátyja, Kázmér lengyel király szövetségében a litvánok ellen vonult, de a balti népet sem volt egyszerű térdre kényszeríteni. Így hát kiegyeztek valamiben, ami mindenkinek megfelelt, és a magyarok elindultak haza. Csakhogy a király lassúnak ítélte a tempót, és nem a fősereggel tartott, hanem 60-70 emberével külön indult hazafelé 1351 nyarán.

Közben eltévedtek úgy, hogy 70-szer keltek át a Szeret folyón, nemegyszer ezer üldöző tatárral a nyomukban. Mégis megtettek vagy 800 kilométert, és szeptember 14-én már Buda várában táncoltatták lovaikat. Aztán jött a híres medvekaland. A király 1353. november 26-án hatalmas barnamedve nyomára bukkant a Zólyom melletti erdőségben. Lándzsa, íj és vadászkés volt nála (lehet, hogy ma sem ártana ennyiben maximalizálni a vadászfeleszerelést), de ő egy percig sem gondolt arra, hogy ez kevés lehet.

A medve sem nagyon kedvelhette a bújócskát, mert gyorsan a király előtt termett, aki teljes erejéből belevágta lándzsáját a hatalmas fenevadba. A döfés talált, az erdők királya halálos sebétől megtántorodva nagy zuhanással esett a királyra.

Utolsó erejével még úgy összemarcangolta fenséges támadója lábát, hogy az bizonyára nem kerül ki élve a kalandból, ha az egyik embere, Besenyő János nem találja meg, és nem végez gyorsan a medvével. Nem sok mai politikus csinálná utána…

Fotó: wikipédia/pixabay