Ufo a komáromi borbélyok cégére?


Álltunk alatta, és néztük. Hümmögtünk, találgattunk. Vajon mihez hasonlít a legjobban? Vagy legalább: egyáltalán mihez hasonlít? Nyomott ufo. Esetleg két kutyaitatótál, egymásba fordítva. Szóval álltunk, néztük, találgattunk, hümmögtünk. A történész és az újságíró. Kreatív szakma a miénk, de olybá tűnt, az 1900-as évek elején Komáromban működött borbélyok nálunk sokkal találékonyabbak voltak. Vagy ez talán valamilyen rejtély? Hogy miért épp ezt a furcsa formát választották cégérül? Pedit tehettek volna ollót. Vagy szappanozó pamacsot. Kinyitható pengés beretvát. Esetleg fésűt.

Egész csapatok szerveződtek a kvízjátékra
fotó: a szerző

Most persze próbálkozhatnék javítani az egyre torzulóbb képen. Igyekezhetnék menteni a menthetőt – ha még van ilyen, és magabiztosan kijelenteni, hogy csupán a borbélycégéres kérdés adta fel a leckét a múzeumi kvízben. De – bármily kínos is – bizony-bizony rászorultam Vanya Péter és Galo Vilmos történész-muzeológusok segítő súgására, terelgetésére. Pedig én a könnyebb kvízt választottam! Égett is az arcom, mikor egy tinilány mellettem lót-futott a „hard-változattal”!

Balról: Galo Vilmos és Vanya Péter, a múzeumi titkok tudói és őrzői
fotó: a szerző

Történt mindez Komáromban, a Duna Menti Múzeum rendezvényén, a Múzeumok Éjszakáján. Ami – ahogyan minden évben – idén is nagy sikernek és látogatottságnak örvendett. 1118-an voltak kíváncsiak az állandó- és időszakos kiállításokra, valamint azokra a foglalkozásokra, melyeket a múzeum e rendezvény miatt meghirdetett.

A legszebb múzeumi tárgyak pexesoja
fotó: a szerző

Az egyik ilyen volt a kvíz, melyet Vanya Péter állított össze, s talán őt magát is meglepte, milyen népszerű lett ez a játék. Az ötlet kiváló, hiszen a kérdések megválaszolásához végig kell járni a tárlatot, figyelmesen szemlélődni, elolvasni a tájékoztatókat. A játszva tanulás iskolapéldája volt ez a kvíz! Arról meg Vanya Péter igazán nem tehetett, hogy az egykori komáromi borbélyok cégérükül épp két habosító-szappanosító tálat választottak, melyeket egybefordítottak. Azért, ha az ember sokáig bűvölte, egész jó irányba ment a tippeléssel.

A Merkur játékok próbára tették a kreativitást is
fotó: a szerző

Voltak nyeremények is! Jómagam a pexesot választottam, amelyen a múzeum legszebb tárgyai szerepelnek. De akadtak még hűtőmágnesek, leporellók, múzeumi kiadványok is.

Lehet, hogy felismert valakit a fotón?
fotó: a szerző

Akik a kvízben már megtornáztatták az agytekervényeiket, kipróbálhatták kézügyességüket is. A Merkur csehszlovák szerelős játékot bemutató időszakos kiállításhoz igazodva lehetett fémjátékokat alkotni: mindent, ami színes és gurul vagy emel vagy mozog körbe-körbe akár, és lehet csavarozni, kapcsolni, kattintani. Akik a szabadidős foglalkozást jobban szeretik, feszíthettek, célozhattak és lőhettek a Fekete Sólyom történelmi íjászklub jóvoltából.

A szén ára nem sokat változott
fotó: a szerző

Komáromban szombaton ugyan nagyon sok rendezvény várta az érdeklődőket, de talán ez most nem is volt olyan nagy gond, mert a látogatók vetésforgóban váltották egymást a jobbnál-jobb rendezvények között.

fotó: a szerző