Megszépült a kultúra háza


Az ember veleszületett igénye, hogy vágyakozik a szép és a jó után. A lélek, mint belső megfoghatatlan “szerv” természeténél fogva szomjazza a boldogságot és örömérzetet kiváltó élményeket. A pozitív belső bizsergést mindenki számára más és más váltja ki. Van akinek elég egy csendes kis zugba lekuporodni és elővenni valamelyik kalandos könyvét, vagy leheveredni a kanapéra és belekortyolni egy csésze forró brazil kávéba, esetleg elnyúlni az ágyon és a fülére rakni fejhallgatóját, mely kedvenc harmóniáit “sugározza”. Ám akadnak olyanok is, akiket nem elégít ki az otthoni négy fal nyugalma, olyanok, akik vágynak mások társaságára. Nekik találták ki a bulikat, bálokat, filmvetítéseket, különféle bemutatókat és kiállításokat,…

Az ember ezen veleszületett “kényszerének” kielégítésére léteznek a mai mozik, színházak, koncerttermek, múzeumok, galériák,… Annak érdekében, hogy a kényelmesebb, nem túl mobilis, esetleg idősebb egyének is “szájba kapják a sült galambot” szinte minden község, város és falu megépítette saját kultúrházát. Ezen falak között a hatalmas nyitott terem színpaddal a végén számtalan köntöst ölthet magára. Asztalok és székek elrendezésével kiváló bálterem vagy konferenciaközpont, panelek labirintusával galéria és múzeum, a színpad kihasználásával színház, koncertterem, és még hosszasan sorolhatnám a létesítmény megszámlálhatatlanul sok kihasználási lehetőségét.

Évtizedeket visszatekintve az időben Csallóközszerte számtalan település építette fel saját kultúrházát. Ezek közül sok még a régmúlt patináit őrzi, de néhányuk már részben vagy egészben megszépült, felújításra került. A gellei polgármester, Iván Lajos kitartásának és állhatatosságának köszönhetően a tavalyi év folyamán a község végre elnyerte a helyi kulturális központ belterének modernizálására benyújtott pályázatot. A munkálatok a 2023-as év elején indultak meg, és most a 2024-es esztendő beköszöntével már csak kisebb-nagyobb befejező munkálatok maradtak el (melyek az avatatlan szemek számára szinte rejtve maradnak). Ezen apropó, valamint a magyar kultúra napjának közelsége gyanánt került megrendezésre a részben felújított kultúrház ünnepélyes átadása.

Január utolsó péntekére tehát ünnepi díszbe öltözött a gellei kultúrház elő-, illetve nagyterme. Az automata üvegajtókon túl, átlépve a kultúrház immáron csak képzeletbeli küszöbét minden érzékszervre ható környezet fogadott. A finom üdvözlő ital elfogyasztása kellemes népi muzsika kíséretében történt, miközben a Gelle Szék nyolc falurészének rövid összefoglaló történetét olvashattuk, mely képi és írásos emlékek sorával lett “megfogható” az immáron állandó helytörténeti kiállítás keretein belül. A múlt és a jelen igazi találkozását élhettük át. Ezután, a nagyterembe lépve megpillantottuk az enteriőr átalakult arculatát. A sorokba rendezett székeken már vendégek sora várta az ünnepi műsor kezdetét.

Az estet a község polgármestere nyitotta meg. Iván Lajos kifejezte mérhetetlen háláját, valamint elismerő köszönetet mondott minden segítőnek, támogatónak és kivitelezőnek. A színpadon állva nosztalgiázva emlékezett vissza egy régebbi rendezvényre, melynek díszlete a szétrakott vödrökbe és kádakba csepegő esővíz volt. Az egykori nomád körülmények sikeresen “átváltoztak” egy modern közösségi térré, ami így már méltón adhat otthont különböző rendezvények sorának. Utána Usačov Péter alpolgármester állt a mikrofon mögé, aki “a helytörténeti kiállítás atyjaként” szólt pár mondatot a jelenlévőkhöz. A beszédek után kezdetét vette az ünnepi műsor.

A Pósfa zenekar és a Csallóközi Táncegyüttes méltó előadással avatta fel a színpadot. A táncosok alatt a szó szoros értelmében porzott a talaj. Lenyűgöző produkció szem- és fültanúi lehettünk. A Himnusz közös éneklése után pedig jöhetett az eszem-iszom, dínom-dánom a polgármesteri állófogadáson.

Fotó: Kovács Tamás