Márciusi könyvbörze 20


Talán sokunkban élnek olyan alapiskolás emlékek, melyek a katasztrófák (árvíz, földrengés, terrortámadás) esetleges előfordulására készítettek fel. Az úgynevezett CO, vagy katasztrófavédelmi napok gázmaszk-tisztítása, életmentő óvintézkedésekről szóló előadásai, faluban tett sétája és ügyességi versenyei  (általában) sokkal érdekesebbek voltak, mint a többi kötelező tantárgy egy átlagon tanítási napon. Elmondták mit ajánlott tenni, hogy kell, illetve hogyan nem szabad egy adott vészhelyzetekben viselkedni.

Többször esett szó a természetben való tájékozódásról, miként határozzuk meg az égtájakat, állapítsuk meg, megközelítőleg mennyi az idő, milyen időjárás várható, és még sok hasonló.

Az elméleti oktatást gyakorlat is követte (több, kevesebb sikerrel). Nem tudom mennyi információ maradt meg a tanulókban… talán ezért is ismételték meg félévente-évente ezt a rendhagyó iskolai napot.

Azonban ha a természetben való táborozásról, túlélési tippekről, csomókészítésről, “szálláshely” építésről, élelemszerzésről, és sok más hasznos “trükkről” van szól, mindenkinek ajánlani tudom a következő (már “ősrégi”) könyvet. Kalandra fel!

-> Mirko Vosátka: TERMÉSZETJÁRÓK ENCIKLOPÉDIÁJA

Fotó: A szerző

Fotó: pixabay