Magyar, szlovák és cseh jazz-zenék köré épül az utolsó Bohém Fesztivál


A 20. század első felének magyar, szlovák és cseh jazz-zenéi köré épül a 33. és egyben utolsó Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál Kecskeméten – tájékoztatta Ittzés Tamás, a fesztivál szervezője az MTI-t.

A fesztivál történetének eddigi 32 találkozóján összesen 200 zenekar és szólista, összességében mintegy ezer zenész fordult meg. A Bohém Fesztiválokra a világ minden tájáról, Európa szinte minden országából érkeztek Kecskemétre zenészek – idézte fel a fesztiváligazgató.

A Hírös Agórában pénteken kezdődő háromnapos fesztiválon a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band a Bratislava Hot Serenaders és az Original Prague Syncopated Orchestra társaságában mutatja be a 20. század első felének magyar, szlovák és cseh tánczenéjét, “elfeledett, de a két világháború között népszerű számokat előásva és újrahangszerelve” – fogalmazott Ittzés Tamás, hozzátéve: a Bohém Fesztiválon lesz Gershwin-emlékkoncert is, és nem maradhat el a közös örömzenélés sem.

A programokat sorolva elmondta: pénteken este a Bohémek és az Original Prague Syncopated Orchestra tagjai a jazz aranykorának magyar és cseh örökségéből válogatnak különlegességeket.

Szombat délelőtt a zenekarvezetők Kurutz Márton filmtörténész és Zipernovszky Kornél újságíró, jazztörténész társaságában kerekasztal-beszélgetésen mutatják be a jazz két világháború közti aranykorának magyar, szlovák és cseh nemzeti repertoárját, annak történeti hátterét, szerzőit, előadóit és összehasonlítják a közös közép-európai jazzörökséget a korabeli amerikai jazzélettel.

Szombat délután a találkozón résztvevő zenekarok tagjai, valamint a Bohém Trió zenészei “különleges formációkba vegyülve igazi amerikai kamarajazzt produkálnak a közönségnek”.

Este a Bratislava Hot Serenaders a jazz aranykorának szlovák repertoárjából válogat és Gershwin-emlékesttel is készülnek, amelynek igazi különlegessége a pont 100 évvel ezelőtt bemutatott Kék rapszódia lesz. Kevesen tudják, de az amerikai zeneszerző legnépszerűbb szerzeményének eredeti verziója jazzbandre íródott, és így, eredeti hangszerelésben adja majd elő a húsz pozsonyi zenész a cseh zongorista, Karel Kosárek szólójával – emelte ki Ittzés Tamás.

Akárcsak a szombat délutáni kamarakoncert, a vasárnap délelőtti záróprogram is elsősorban amerikai repertoárral zajlik majd – mondta el a szervező, hozzátéve, hogy a szombat esti koncert utáni közös örömzenére, jam sessionre nemcsak a zenekedvelőket, hanem a swingtáncosokat is várják.

A fesztivál négy koncertje és a beszélgetés is élőben követhető lesz a www.bohemragtime.com/online oldalon.

Ittzés Tamás kitért arra is, hogy a Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál történetét a most zajló harmincharmadik találkozóval lezárják. A nyolc éve útjára indított, szabadtéren zajló Jazzfőváros Fesztivál viszont továbbra is várja majd a jazz kedvelőit Kecskeméten.

Kiemelte: az idén augusztus 1. és 4. között zajló találkozó mára igazi családi fesztivállá nőtte ki magát, ahol minden korosztály számára készülnek programokkal.

bszan \ bsa

MTI

Fotó: Wikipédia