Ma 77 éves FENYŐ MIKLÓS – a „Csókkirály”


1970-ben a Hungária együttes, az Illés, Metro, Omega után, önálló nagylemezzel debütált a „Koncert a Marson”-nal. Az album hiányzó slágerével, a „Csavard fel a szőnyeget!”-tel ellentétben mégis sikeresnek bizonyult, ismét meghódítva a közönséget. Fenyő Miklós és csapata merész lépéseket tett az új zenei területeken, bemutatva sokoldalúságukat. A lemez hozzájárult a Hungária zenei egyediségének kialakításához, emelve a magyar pop-rock színvonalát, és beírta magát a hazai zene történetébe.

Fenyő Miklós (1947. március 12.) életútja színes és izgalmas, kezdve fiatalkorától, amikor már kisgyermekként megérintette a zene világa. Az Amerikában eltöltött évek hatására alakult ki benne a rock’n roll iránti szenvedély, amit később hazatérve együtteseivel, mint például a Syconor és a Hungária, hatalmas sikerre vittek. A Hungária együttes népszerűsége nemcsak Magyarországra terjedt ki, hanem számos országban is turnéztak, így például a Szovjetunióban, az NDK-ban és Lengyelországban.

Fenyő Miklós sikerei és kreativitása azonban nem merült ki a Hungária együttesben. A 80-as évek közepén szólókarrierbe kezdett, és számos sikeres albumot jelentetett meg. Az 1990-es évek elején pedig egy új Hungária formációt hozott létre, a Modern Hungáriát, amely a német Modern Talking sikerének hatására született meg.

A következő évtizedekben Fenyő tovább folytatta zenei tevékenységét, időnként visszatérve a nosztalgia irányába, például a 2000-es évek elején a rap-break hangzás felé kacsintva. A szólókarrierje mellett menedzserként is dolgozott, fiatal tehetségeket támogatva és menedzselve.

Az évfordulók és jubileumok ellenére Fenyő Miklós továbbra is aktív, rendszeresen tart látványos nagykoncerteket, ahol a régi slágerek mellett új dalokkal is meglepi rajongóit. Az életútjában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megjelenő „Bye, Bye nyár” című dal is különleges helyet foglal el, kötődve a szigethez és a rajongók szívükhöz.

Fenyő Miklós életútja egyfajta zenei korszakok tükrében mutatja be a magyar könnyűzene fejlődését és változását. A 77. születésnapját és a hosszú pályafutását ünneplő koncertjei pedig tovább erősítik az évtizedek óta tartó elkötelezettségét és rajongói hűségét a magyar zene iránt.

Fotó: Facebook