Ma 174 éve született Jászai Mari színésznő


Jászai Mari (született Krippel Mária, anyakönyvezve mint Kripl Maria Anna) (Ászár, 1850. február 24. – Budapest, 1926. október 5.) magyar színésznő, a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika.

Minden embernek van egy nagy villanyos ütése, mikor egyszerre megvilágosodik előtte, miért az élet, miért született a világra: az enyém az volt, amikor a bátyám szerepet másolt ingyen színházjegyért, s nekem, a csitri kislánynak megmagyarázta, mi a színház. Átöltözni! Átváltozni! Másnak lenni, mint vagyunk! Más helyett sírni, kacagni, ordítani. E pillanattól kezdve vagyok színésznő” – írta a pályaválasztásról.

Életéről röviden:

Jászai Mari élete egy kivételes történet, ahol a színpadon és az életben egyaránt megpróbálta meghódítani a sorsa által rá szabott nehézségeket. Születésekor az édesapja ácsmester volt, az eredeti név „Krippel” gyermekkorában szégyent okozott neki, így eltávolítatta azt az anyakönyvi kivonatból. Édesanyja korán elhunyt, és Jászai Mari gyermekként árvaként találta magát a kemény életben.

Apja szigorú, de különös figura volt, aki napi kemény munkájával próbálta biztosítani a családjuk megélhetését. Azonban nem mindennapi eszközökhöz folyamodott, például sós vízzel verte mezítelen hátukat a gyermekeinek. A rideg mostoha, aki az édesanyja halála után érkezett, csak fokozta a családi tragédiát.

Jászai Mari gyerekként elszakadt a családjától, és szolgálóként kezdett dolgozni. Az élet kihívásai között talált vigasztalást a könyvekben, amiket szabad perceiben olvasott, miközben szalmán aludt, és patkányok rágcsálták a haját. Az erős személyisége azonban nem hagyta, hogy a nehézségek legyőzzék, és a színészet felé fordult.

A budapesti Nemzeti Színházban talált otthonra, és hűséges maradt egészen haláláig. Az élet számos próbatétele után, mint a königgrätzi csata markotányosnője és szolgáló. Jászai Mari végül a színpadon találta meg önmagát. Házasságai sem voltak könnyűek, és a válások után sem hagyta, hogy a nehézségek elbátortalanítsák.

Az első világháború alatt szívét és tehetségét az elesetteknek adta, és mindent rájuk költött. A Petőfi Társaság tiszteleti tagjává választotta, és Jászai Mari így lett a 20. század egyik legnagyobb Petőfi-interpretálója.

Élete végén színpadi tehetsége és emberi nagysága mellett emlékezetes maradt. Örökös tagja lett a Nemzeti Színháznak, és halála után naplója és jegyzetei felfedték az élete mélységeit és a színháztörténet iránti elkötelezettségét. Jászai Mari, az őstehetség, aki élete során mintegy 300 szerepet játszott, méltán vált az ország színpadának egyik legnagyobb alakjává.

Fotó: fb,wikipédia