Latin jazz barbadosi rummal


Minden alkalommal többen kíváncsiak a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ által életre hívott Jazz Club koncertjeire, valamint a pompás italokra, melyek kísérik és emelik az estek hangulatát. A legutóbbi, tegnap esti alkalom több szempontból is különlegesnek számított: a dallamos jazz Latin-ameriaki stílusjegyekkel keveredett, a megszokott kamaraterem helyett a ház második emeletén lett berendezve a klubhelyiség (itt többen férnek el, s a döntés kiválónak bizonyult, látván a folyamatosan áramló lelkes közönséget), s most kivételesen nem egy helyi borász kínálta nedűjét, hanem – a zenéhez igazodva – rumkülönlegességeket lehetett megkóstolni.

Rosario Portuondo nemcsak a hangjával, hanem hajkölteményével is elbűvölt
fotó: a szerző

Nincs még kétéves sem a zenekar, amely péntek este elbűvölte a jazz-kedvelő komáromi közönséget: 2022 júniusában alakult. Eredeti felállásban hárman voltak: szaxofon, gitár, ének, aztán folyamatosan bővült a zenekar: becsatlakozott a dob, a basszusgitár és az egyedi hangzást biztosító perkusszió. A banda a hangzásvilágát a Bossa Novától és a Brazil Jazz Fusiontól kölcsönzi. Az együttes tagjai: Rosario Portuondo – ének, Paulo da Rosa – szaxofon, Westevi Werlen Ramos Moreira – perkusszió, Martin Dohňanský – dob, Miro Záhradník – gitár és Diana Drobná, basszusgitár.

Zengett a szaxofon a Jazz club színpadán
fotó: a szerző

A korábbi Jazz Club estjein a közönség már hozzászokhatott, hogy egy ismert és elismert, felvidéki kötődésű borász érkezik legszebb tételeivel, most azonban jamaicai és barbadosi rum volt terítéken, mintegy táncpartnereként a latin ritmusoknak.

fotó: a szerző