Spirituális zenével a réven


A magyar nyelv szótára szerint az ősforrás főnév a legmélyebb alapot jelenti. Alapot, melyen a minden más nyugszik. Példaként említi Istent, aki minden jónak, minden nagynak és minden erőnek az ősforrása. Isten neve egy másfajta ősforrás említésekor is elhangzott, Komáromban, az Egressy Béni VMK-ban. A Kiss Péntek József kamaraterem adott ugyanis otthont két neves előadóművész koncertjének. Frankie Látó, a neves jazz-hegedűművész és Laár András, zenész, humorista látványos, hangzatos és révülős projektben összpontosította tehetségét. Koncertjüknek az Ősforrás címet adták.

Frankie Látó és Laár András
fotó: a szerző

Laár Andrást eddig kétféle szerepben ismerhette a felvidéki közönség. Egyrészt, mint a KFT zenekar alapítótagját, másrészt Besenyő Pista bácsiként, aki a L’art pour l’art Társulat egyik kitalált figurája. Humoristaként a Dumaszínház csapatával is járja az országot, illetve a Kárpát-medencét, többször hallhattuk már a Rádiókabaré műsoraiban is. Az viszont, hogy a spirituális tér tágulása rá is mekkora hatással volt és van, eddig sokunk számára rejtve maradt. Pedig hosszú ideje foglalkozik már a buddhizmussal és a Javas hagyománnyal.

fotó: a szerző

Frankie Látó neve az elmúlt években beleitta magát a komáromi közönség fülébe, emlékeibe. A nagy sikerű Egressy Jazz Club első évadának legelső fellépőjeként elbűvölte már a jazz zene rajongóit kiváló hegedűjátékával, csibészes zenei megoldásaival. Visszajáró előadó az Egressy Béni VMK-ban, ugyanis „Zenei utazás hegedűvel” címen jazzhegedű kurzusokat tart. Hogy mennyire keletje van az általa képviselt stílusnak, arról meggyőződhet majd a nagyközönség az idei komáromi Jazz Pikniken (május 31. – június 1.), ahol egy rendkívül érdekes, értékes formáció tagjaként lép majd színpadra.

fotó: a szerző

Ez a két kiváló zenész öt évvel ezelőtt találkozott, és nagyon gyorsan megtalálták a közös hangot, a közös érdeklődési kört, illetve azt a nem mindennapi, ámulatba ejtő zenei sávot, ahol közös alkotásba fogtak. Az egész alapja, ahogyan Laár András a komáromi koncert felvezetőjében elmondta, egy tibeti hangtál.

fotó: a szerző

„Éneklőtál – jómagam ezt a jelzőt használom szívesebben, mert sokkal kifejezőbb. Nem újdonság, elmondták már előttünk rengetegen, így mi csak ismételni tudjuk: az univerzum rezgésekből áll. Maga Isten is milliárdnyi rezgés összpontosított középpontja. Vagy a rezgések ősforrása, ha úgy tetszik. Ez a rezonancia, a rezgésekből fakadó állandó mozgás nyitja meg a csatornákat, és engedi áramolni az energiákat, melyeket mi most zenébe próbálunk beültetni”

fotó: a szerző

– mutatta be koncertanyagukat András. Az éneklőtálat egyfajta hangolóként is használták: megadta az alaphangot, egyben az alaphangulatot is. A zenész felhívta a közönség figyelmét, hogy az est elsősorban szertartás, és csak másodsorban koncert. Frankie Látó instrumentális húrokat pengetett csupán – hogy stílusosan számoljak be a hegedűművész szerepéről, tehát ő maga nem énekelt. Nem úgy Laár András, akinek jellegzetes torokhangja egyfajta sámáni imádkozáshoz tette hasonlatossá a dalokat.

fotó: a szerző

A zenészek rév-zenének aposztrofálták a koncertet. A rév egy olyan közlekedési eszköz, melynek feladata, hogy átvigyen bennünket a másik partra. Jelen esetben ez a másik part egy transzcendens világot takar, ahol bárkinek lehetősége adódik megtapasztalni a benne szunnyadó Ősforrás erejét.

fotó: a szerző