Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét


Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást a város. Az önkormányzat célja az ingatlan felújítása keretében egy modern galéria és kulturális központ létrehozása – tájékoztatott Zachar Pál, Ipolyság polgármestere.

A Bartók Béla Kulturális Központ építésének előkészítése májusban elkezdődik. A rekonstrukciót a közbeszerzési eljárás lezárása után indítja el a város. A munkát 2026-ban kell befejezni.

Ipolyság magyarországi testvérvárosában, Vácon működő Dunakanyari Védegylet Alapítvánnyal közösen pályázott a támogatásra. A projekt keretében a szlovák fél kulturális központtá alakítja át az egykori rendelőintézet épületét, míg a magyar fél korszerűsíti a kulturális létesítményt.

A két város összesen 3 606 323 eurót kapott a projekt megvalósítására. Ebből 715 915 eurót a váci alapítvány, Vágsellye önkormányzata pedig 2 890 408 eurót. Az Interreg-programon kívül az épület rekonstrukciójára elkülönített további összegekkel együtt a komplexum rekonstrukciójának költsége 3,1 millió euró.
Az egykori rendelőintézet alapterülete 800 négyzetméter, a komplexum 1928 előtt épült. Az orvosi rendelők 2005-ben kiköltöztek az épületből, azóta üresen áll, a közművekről lekötötték. A polgármester tájékoztatása szerint az épület a jelenlegi állapotában használhatatlan.

A felújítás után modern táncstúdiót, galériát és tantermeket alakítanának ki az épületben, az udvaron szabadtéri színpadot építenek. Később, a beruházás második szakaszának részeként új épülettel bővítené a város a kulturális központot, az új szárnyban kapna helyet a színházterem – árulta el Zachar.

TASR

Fotó: Wikipédia