Kacagásfelismerés a Vermes tanyán


Mefisztó, szürkemarha pofa, kvíz a kulisszák mögött, társulati megbeszélés, hetényi borok, Tartuffe, jurta, jókedv és kacagás. Ez utóbbi élőben rengeteg, hangfelvételen tizenkettő. Dióhéjban így is lehetne jellemezni a Komáromi Jókai Színház hagyományos évadzáróját. Vagyis mégsem volt annyira hagyományos, ugyanis nem a komáromi patinás kőszínházban került rá sor, hanem Gútán, a Vermes tanyán. Jó időben, chill hangulatban.

Balró: Gál Tamás igazgató és Szabó Viktor társulati vezető
fotó: a szerző

A színház csapatmunka. Csakis így működhet, de így kiválóan működik! Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt évben 300-zal nőtt a bérleteseink száma, és bevezettünk további három felnőttbérletet is a korábbiak mellé. Ahogy eddig, ezután is együtt dolgozunk majd vendégszínészekkel, akiket barátként, szinte családtagként köszöntünk. Idén 168 előadást játszottunk. Ha ennél többet szeretnénk, ahhoz az egész gárdát meg kéne kétszerezni. Szeretnénk ezt elérni: hosszas tárgyalások várnak még ránk a fenntartóval. Egyértelmű, hogy számukra a pénz a mérvadó, nekünk viszont a művészeti kvalitás, és a legkiválóbb színházi élmény a szlovákiai magyarság számára. Nagy célom, hogy sikerüljön elérni a 10 különféle bérlet meghirdetését”

A Vermes tanya konyhája
fotó: a szerző

– kezdte beszédét Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház direktora a Vermes tanyán tartott színházi évadzáró sajtótájékoztatóján. Hogy miért éppen a gútai Vermes tanya? Vermes István maga is nagy kultúra rajongó, a tanyáján felépült Attila palotájába igyekszik mindig színes és színvonalas műsorokat szervezni, előadókat meghívni. A Komáromi Jókai Színházzal már régóta nagyon jó kapcsolatot ápol, támogatását az intézményben dolgozók megvendégelésével szerette volna kimutatni.

fotó: a szerző

A sajtótájékoztató nemcsak az elmúlt évad (a Tükrök évada) lezárásáról és kiértékeléséről, valamint az elkövetkező, a „Színezd újra” évad bemutatójáról szólt. Akadt meglepetés személyi körökben is. Varga Emese művészeti vezető bejelentette, hogy erről a posztjáról lemond, ám dramaturgként továbbra is marad a komáromi színház berkeiben. Szabó Viktort színművészt pedig társulati vezetőnek nevezte ki az igazgató. Emlékeztetett továbbá, hogy az idei évben lejár az ötéves megbízatása: ismét megméretteti magát a színidirektori pozícióért.

Varga Emese dramaturg
fotó: a szerző

A 2023/24-es évadot egyértelműen sikeresnek értékelhetjük. Hét előadást láthatott a közönség: a Koldusoperát, a Hapcikirályt, a Táncórákat, a Mefisztót, az Úri murit, a Föltámadást, valamint a Tábornok uzsonnáját. Ez utóbbi stúdiódarab, a magyar ajkú színinövendékekkel közösen állítottuk színpadra. A Táncórákat autistabarát előadásként mutattuk be: több, az autizmussal élők számára hasznos tárgyat biztosítottunk nézőink számára. Itt szeretném megemlíteni, hogy ettől az évtől a mozgáskorlátozott, tolószékes nézőink igényeinek is képesek vagyunk megfelelni.

Színezd újra! – íme az új évad előadásai
fotó: a szerző

A Mefisztó volt az egyik kiemelt darabunk, mellyel meghívást kaptunk a Pozsonyi Nemzeti Színházba. Az Úri muri című előadással pedig részt veszünk a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján. 2023-ban szerepeltünk a miskolci Határtalan Napokon, idén már mögöttünk van a győri Duna FESzT”

– ismertette a Tükrök évadát Varga Emese. Az új évad, mely a Színezd újra fantázianevet kapta, klasszikusokat vonultat fel más színben, mai szemmel. Az évad első előadása A windsori víg nők lesz, melyet a Komáromi Jókai Színház a Székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban készít. Ezt követi majd a Kassai Thália Színház vendégjátéka, a Tartuffe, majd a Hőbörgő János Mátyás Károly.

Társulati megbeszélés
fotó: a szerző

Mivel 2025-ben Jókai-év lesz (Jókai 200), a nagy komáromi mesemondó egy kevésbé ismert regényének, Az elátkozott családnak színpadi adaptációja is vár a nézőkre, majd egy világhírű film is megjelenik a deszkákon: Játszd újra, Sam! Az új évadban is gondolnak az ifjabb korosztályra is, Szabó Magda meseregényéből színpadra állítják a Tündér Lala című előadást.

Kollégái szavazatai alapján Szebellai Dániel kapta a Ferenczy Anna-díjat
fotó: a szerző

Az évadzáró hivatalos részei után a színészek kisebb csoportokra oszlottak, és végigjátszották a Hostomský Fanni színművésznő által összeállított színházi kvízt, melynek egyik legvidámabb feladata a színházban dolgozók kacagásának felismerése volt. Megtörtént a szavazás is, amely végeredménye alapján, kollégái döntése nyomán Szebellai Dániel színész kapta a Ferenczy Anna-díjat.

A Komáromi Jókai Színház csapata
fotó: a szerző

Vermes István a méltán híres szakácsmestert, Konkoly Zoltánt kérte fel, hogy szabad tűzön főzött szürkemarha gulyásával lakassa jól a társulatot, akiknek kijutott még a látványos színházi tortából és a pavlova süteményekből is. Szükségük is lesz az energiára, hiszen vár rájuk a kisvárdai fesztivál, ősszel pedig indul az új évad, melyre augusztus 15-től lehet bérletet váltani.

fotó: a szerző