Jókai Mór “A bolondok grófja” című darabját mutatják be


Gyermek-ifjúsági előadásként, egy felvonásban állítják színpadra Jókai Mór: A bolondok grófja című vígjátékát Halasi Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész rendezében a Békéscsabai Jókai Színházban március 26-án.

“Bohóság zenével” megjelöléssel készül ez a “jópofa, humoros, de nem felététlenül gyerekeknek íródott vígjáték” – mondta az olvasópróbán Seregi Zoltán igazgató. Hozzátette, jelentős átdolgozással próbálják ezt a “szinte lehetetlenül tágas korosztályt”, az általános iskolásokat és a középiskolásokat megszólítani.

A dramaturgiai módosításokat Nemlaha György Zsigmond végezte el, aki egy már meglévő, háromfelvonásos darabból csinált egyfelvonásost úgy, hogy például a grófkisasszony megnémulásának “18-as karikájú történetét” teljesen kihagyta.

Halasi Imre rendező “frappáns, jól játszható, kedves játéknak” nevezte a 60 percesre húzott darabot. A történetről szólva kifejtette, egy fiatalember elhagyva a nagyvárost, apja segítségével egy vidéki kúriába kerül, ahol a szolgáló személyzet tagjai mind bolondok. Később kiderül, nem azok, csak eljátsszák, hogy ne kelljen részt venniük a kor társadalmi életében. Az egyik azt terjeszti magáról, hogy megölte a bátyját, pedig nem is volt testvére. Egy másik libériai hercegnek állítja be magát; egy harmadik úgy próbál elbújni, hogy azt állítja, egy baleset miatt folyamatosan mérges gázok törnek elő belőle.

“Mindenki saját korábbi foglalkozásával összefüggésben választ valamilyen nem-beszámíthatóságot, azért, hogy minél tovább élhessen egy olyan közösségben, amelyben szívesen él, és ne kelljen olyanban élnie, amilyenben nem szeretne. El tudom képzelni, hogy a kiegyezés előtt valóban sokan így, ilyen passzív rezisztenciában éltek” – fogalmazott Halasi Imre.

A darab egy vidéki kastély belsejében játszódik, “amely nem egyértelműen reális, de valódi”; amelyben lesz egy sejtelmességet keltő tüll fal. Egyed Zoltán a díszlet mellett tervezett egy különleges, “lélek-transzfúziós” eszközt is, amellyel meg akarják akadályozni, hogy a néma grófkisasszonyt intézetbe vigyék, s ezzel elvegyék a birtokot is. A kis fakocsihoz hasonló eszköz nagy tölcsért, locsolókannát tartalmaz, és sok-sok lámpát villogtat.

A jelmezek Kiss Kata munkái, a romantikus világot hozzák vissza. A Lázár Zsigmond által írt zenei részek világzenei stílust mutatnak, a dalszövegek Petőfi-verseket dolgoznak fel.

A főbb szerepeket Czitor Attila, Fehér Tímea, Tarsoly Krisztina, Csomós Lajos, Katkó Ferenc és Király M. Alexandra alakítja.

bhzs \ gte

MTI

Fotó: Pixabay