„Járjatok be minden földet..” – Interaktív buszos kirándulás Petőfivel


自由 爱情! – Szabadság, szerelem! Ugye, milyen jól néznek ki ezek a kínai írásjelek? És képzeljék, valóban az van odaírva, mint ami magyarul: szabadság, szerelem! A magyarok legnagyobb költője, Petőfi Sándor annyira szívhez és nemzethez szóló volt, hogy a kínaiakat is megérintette, Bai Mang lefordította anyanyelvére a költeményét. Nem csoda, hiszen költőnk sosem kínlódott a verselésért, ami a szívén volt, az a tollán, és ugyan bábeli zűrzavar jellemzi a világot a mindenféle nyelvek miatt, de az érzések, az értékek, a szerelem szépsége, a szabadság áhítása átível nemzeteken, világrészeken, ugyanazt érti alatta magyar, olasz, ausztrál vagy éppen kínai.

Emlékeznek még gyermekkorunk azon mesekönyveire, amik talán az interaktív jelző első úttörői voltak? Általában a Grimm-mesék jelentek meg a kiadványokban, melyek nagyok voltak, és sok húzható, vonható, kinyitható, mozgatható, felhajtható, lefedhető lehetőség volt bennük, melyek így még izgalmasabbá tették a történetet. Ez a nosztalgia támadott meg a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó múzeumbuszában.

Forgatható versek, kiemelhető idézetek, melyek eredetije fa lapokra lett skiccelve, puzzle, háttérben villódzó képek, kis videók, versek és írások, rajzok és idézetek, ráadásul, a busz hátsó részében, a fiatalok által minden korban oly kedvelt „ötösben” még Petőfi-kvíz is szolgálta a kalandos kiállításra vágyókat. Én, kérem, azt hittem, mindent tudok a költőről, ám a kvíz kiértékelésekor kiderül, csupán 3 kérdésre adtam helyes választ, így a program hazaküldött olvasni, tanulni.

fotó: a szerző felvétele

Cikkem bevezető szakasza egyébként segítség lehet mindazoknak, akik településükön találkoznak a Petőfi busszal, és leülnek tippelgetni. Igaz, csak egyetlen kérdésre utalok, de az is több a semminél, nemde? Számomra az egyik legmeglepőbb információ, amit a buszban megtudtam, hogy Petőfi Sándor 1846. június 22-én eladta Emich Gusztávnak költeményei „összes és illetőleg második ezer példányra terjedő kiadását”, amiért 500 forintot kapott. Később, 1847. június 26-án örökre eladta neki verseit, Emich ezért 1500 forintot adott a költőnek, akinek ez volt a hozománya, ezen összeggel már feleségül tudta venni Szendrey Júliát.

fotó: a szerző felvétele

Sokan csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc költőjeként gondolunk Petőfire, pedig milyen sok ember volt ő még ezen kívül is! A Petőfi busz betekintést enged az életébe, mindennapjaiba, barátai körébe. Aki teheti, vadássza le a buszt, és kiránduljon egyet a költővel, csodás élmény lesz!