Irodalom Határok Nélkül


Négynapos kulturális rendezvénysorozatot szervez a komáromi Szinnyei József Könyvtár és a komáromi Villa Camarum Polgári Társulás. A március 7–10. között zajló Irodalom Határok Nélkül című rendezvénysorozatban mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A repertoárban irodalmi, zenés programok, kiállítás, olvasást népszerűsítő beszélgetések, kézműves foglalkozások és gyermekeknek szóló előadások is fellelhetők. A helyszín a Szinnyei József Könyvtár főépülete és a Zichy-pont Közösségi Központ.

fotó: Szinnyei József Könyvtár

Március a könyv hónapja, ez alkalomból rendezi meg a komáromi Szinnyei József Könyvtár és a Villa Camarum Polgári Társulás az Irodalom Határok Nélkül 2024/„Literatúra bez hraníc 2024” című négynapos fesztiválját, amelyet jó szívvel ajánlanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A rendezvény ünnepélyes megnyitója március 7-én (csütörtökön) lesz. Az első programpont Tomáš Janovic, az „aforizmák királya” kiállításának megnyitója.

A kiállítás mellett író-olvasó találkozókra kerül sor, Daniela Kapitáňová Silvester Lavrík íróval beszélget majd legújabb kötetéről, de elfogadta a meghívást Bősze Ádám zenetörténész is, akivel Récsei Noémi műsorvezető beszélget világhírű zeneszerzők (hálószoba)titkairól.

Krusovszky Dénes Levelek nélkül című kötetét Sánta Szilárd újságíró mutatja be, és a Lányos apa könyvről és családi történetekről Grecsó Krisztiánt hallgathatja meg a közönség. Kiss Réka újságíró a kolozsvári műfordítót, Szenkovics Enikőt kérdezi életútjáról, valamint a műfordítás rejtelmeiről.

Maros Diána és Lucia Molnár Satinská elsősorban a gyerekeket szeretnék megszólítani Benőke és Hanga című kétnyelvű mesekönyvükkel, valamint az Aranykapu zenekar készül egy igencsak szórakoztatónak ígérkező interaktív koncerttel a gyerkőcöknek.

fotó: Szinnyei József Könyvtár

A rendezvényen könyvvásárra is lesz lehetőség, s nem utolsó sorban a kötetbemutatók után a szerzőkkel dedikálást is terveznek a szervezők.

A Zichy-pontban az alkotás szerelmeseinek kedveznek a programok, ugyanis kreatív kézműves foglalkozásokat tartanak majd itt, a könyvek szeretete jegyében. A fesztivál programjai díjmentesen látogathatók – mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A fesztivál védnöke Dušan Káčer, Nyitra megye kulturális és idegenforgalmi főosztályának vezetője és Keszegh Béla Komárom város polgármestere.

fotó: Szinnyei József Könyvtár