Radnótit szaval, erdei manót játszik és palatkait táncol az Ilosvai üdvöskéje


Ha azt mondom, Nagyida, mi jut eszükbe? Nekem speciel Arany János nagy sikerű, derűs-bús balladája, a Nagyidai cigányok. De ha megfeszítenének sem tudnék idézni a műből. Eszembe jut róla viszont egy lendületes, pörgős, ritmusos tánc, melyet a budapesti ExperiDance Tánctársulat prezentált, hasonló címen. És ha már tánc, hát meg is érkeztünk a kiindulóponthoz, a kör bezárult. Nagyida, az 1940-es években színjátszó mozgalomnak induló, majd később néptánccsoporttá alakult, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes otthona. S ha már ez a nagy múltra és kiemelkedő sikerekre visszatekintő csoport kezdetekkor a színjátszás mellett tört pálcát, nem is lehetne stílusosabb a találkozás egyik remek táncosával, Ádám Eszterrel, mint Komáromban, az 58. Jókai Napok színjátszófesztiválon.

Úgy érzem, pompásan felkonferáltalak fentebb, az interjú bevezetőjében, viszont azt gyorsan tisztázzuk, mit keres egy ilosvais a színházi napokon?

Játszik. A Félőlény című előadással léptünk színpadra, amiben Porhanyt, az erdőlakó manót alakítottam, illetve a Belső Kongó nevű szörnyet is megszemélyesítettem. Jobban mondva a hangom adtam hozzá, némi torzítással, a cél az volt, hogy ijesztő legyek.”

Ádám Eszter néptáncos, diákszínész
fotó: a szerző

Tudsz ijesztő lenni?

Nem nagyon.”

Hogyan kerültél színjátszóként színpadra?

Alapiskolában volt egy Csiribiri nevű gyermek színjátszó csoport, melynek tagja voltam, azok voltak az alapok, de komolyabban itt, a Kassai Gimnazisták Színjátszó Társulatánál kezdtem foglalkozni a színpadi játékkal. Jelenleg másodikos vagyok a Márai Sándor Gimnáziumban.”

A színpad semmiképp nem volt számodra idegen, még ha nem is drámával léptél korábban deszkára.

Igen, többször is kijutottam a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó versenyre, ezüst sávot értem el.”

Ja, hogy szavalsz is? Igazi multifunkciós művészpalánta! Speciel én most a táncra gondoltam.

A nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagja vagyok, immáron negyedik éve. Édesanyám révén kerültem kapcsolatba a csoporttal. Ő tanár, és a diákjai táncoltak az Ilosvaiban, mi meg folyamatosan figyeltük őket, nyomon követtük a fellépéseiket, például a Felszállott a páva című műsorban. Megtetszett, kedvet kaptam hozzá. Mondhatjuk, hogy benne van a véremben, mert nagymamám is táncolt, illetve még korábban több felmenőm is néptánctudással büszkélkedhetett. Jelenleg a csoportban körülbelül harmincan vagyunk, legfiatalabb tagunk tizenhárom, a legidősebb pedig harminchárom éves. Kupec Andrea a néptáncegyüttes vezetője, művészeti vezetői pedig Kupec Mihály és Kupec Zsófia. Jelenleg három korosztályos csoport működik: az Apró Ilosvai, ahol ovisok táncolnak, a Kis Ilosvai, mely kilencedik osztályig bezárólag foglalkozik a gyerekekkel. Ifi csoport jelenleg nem működik, én már a felnőttek között táncolok.”

Kedvenc táncok?

Nagyon szeretem Mezőségről a Magyarpalatkait.”

Mi leszel, ha nagy leszel? Színész vagy táncos?

Befészkelte magát a gondolataimba a Magyar Táncművészeti Egyetem, viszont a színjátszás is nagyon érdekel, nagyon tetszik.”

fotó: a szerző, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes facebook oldala